Küçük İşletmeler, Siber Tehditleri Hafife Alıyor

Küçük işletmeler, dikkatsiz çalışanların sebep olduğu siber tehditleri hafife alıyor.

Küçük işletmeler tehditleri aldırmıyor

Bilgisiz veya dikkatsiz personel tarafından BT kaynaklarının uygunsuz kullanımı, her büyüklükte şirketi siber tehditler karşısında tehlikeye atıp zarara yol açabiliyor. Yapılan araştırmaya göre, çalışanların eylemleri, dünya genelindeki şirketleri savunmasız hissettiren en büyük üç güvenlik zorluğu arasında yer alıyor. 2016'da siber güvenlik sorunları yaşayan işletmelerin yarısından fazlası (% 61), dikkatsiz ve bilgisiz çalışan davranışlarının bu duruma etkisi olduğunu itiraf ediyor. Türkiye'de ise bu oran %67.

Büyük şirketler gibi küçük ve orta ölçekli işletmeler de sürekli gelişmekte olan bir BT altyapısını yönetme zorluğuyla karşı karşıya olmakla birlikte, çalışanların kişisel cihazlarını iş için kullanmasına da izin verme, hatta tercih etme eğiliminde oluyor. Şirketlerin %74'ü iş için kullanılan akıllı telefon miktarının son üç yılda arttığını ve %71'i bu durumun tabletler için de geçerli olduğunu doğruluyor. Türkiye'de bu oran kendini %90 akıllı telefon kullanımı, %83 tablet kullanımı olarak gösteriyor. İş hayatının bu yeni gerçekliği, en küçük işletmelerde bile olsa yöneticileri BT güvenliği ve çalışanların potansiyel olarak tehlike arz eden davranışlarının kontrolü konusunda daha dikkatli olmaya itiyor.

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Sertan Selçuk, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "BT personeli bulundurmayan küçük işletmelerde, personel siber güvenliği sıklıkla kendisi sağlamaya çalışıyor. Örneğin sınırlı işlevsellik gösteren, ücretsiz anti-zararlı-yazılım çözümleri yüklüyorlar. Bu durum, bir şirket için büyük riskler oluşturur çünkü tek bir çalışanın dikkatsizliği kurum dahilindeki tüm verileri kolayca etkileyerek, çok hızlı bir şekilde zaman, veri ve para kaybına sebep olabilir. Bu tür işletmeler, küçük ve orta ölçekli işletmeler için özel olarak tasarlanmış olan ve düşük becerilere sahip bir BT yöneticisinin bile rahatlıkla kullanıp gerekli korumayı sağlayabileceği çözümleri tercih etmelidir. " diyor.

Şirketler ihtiyaçlarına göre çok küçük, küçük ve orta ölçekli işletmelerin belirli gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş bir dizi çözümle kendilerini koruyabilirler. Örneğin Kaspersky Endpoint Security for Business ve Kaspersky Small Office Security iyi bilinen ve yeni ortaya çıkan tehditlerden çok katmanlı koruma sağlarken, basit bulut tabanlı konsolu ile Kaspersky Endpoint Security Cloud ise işletme sahiplerine ve BT dışı üst düzey yöneticilere, ek donanıma veya BT personeline ihtiyaç duymadan siber güvenlik sağlayabilmeleri için düşük bir maliyetli ve kullanımı kolay bir araç sunuyor.

Okuyucu Yorumları