Kuyruklu yıldız nasıl kokuyor? İşte böyle...

Bir kuyruklu yıldızın nasıl koktuğunu hiç merak ettiniz mi? Ettiyseniz, aradığınız cevap içeride...

Kuyruklu yıldız nasıl kokuyor

Çürümüş yumurta, at idrarı, formaldehit, acı badem, alkol, sirke ve eter... Bu ilginç karışım, İsviçreli araştırmacıların söylediğine göre, 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldızın "parfümünü" oluşturmakta.

University of Bern'deki araştırmacıların yaptıkları açıklama, yapılan analizler sonucu elde ettikleri bilgiye göre kuyruklu yıldızın kokusunun buna yakın bir şey olmasını tahmin ettiklerini belirtmekteydi. Kuyruklu yıldız koklama araştırmasının başındaki bilim adamı Kathryn Altweg'in görev blogunda bu karışımın içerisindeki kokular ve bunlara denk gelen kimyasallar (örneğin çürümüş yumurta 'hidrojen sülfit'e denk gelmekte) tam olarak bulunmakta. Yapılan bu analiz için kuyruklu yıldızın yüzeyine 12 Kasım 2014 tarihinde iniş yapması beklenen Rosetta uzay aracında bulunan cihazlar kullanıldı.

Altwegg'in söylediğine göre, bu aroma 67P'nin güneşe yaklaşması ve daha fazla gaz ortaya çıkartarak kuyruklu yıldızların karakteristik özelliklerini oluşturması ile daha da güçlenecek. Ayrıca blogda belirtildiği üzere bu çalışmanın amacı "Güneş sistemimiz ve bunun sonucu olarak hayatın ortaya çıkmasına sebep olan solar nebulanın temel kimyasal karışımına" ulaşmaya çalışmak. Bilim adamları bu araştırma sonucunda, en azından bu karışım hakkındaki bilgilerimizin daha fazla artabileceği düşüncesindeler...

Okuyucu Yorumları