Kuyruklu yıldızdaki gizem!

Yeni bulunan verilere göre, Mars'ın dışındaki kuyruklu yıldız 67P'nin üzerinde ilginç bir şey var!

Kuyruklu yıldızdaki gizem!

Geçtiğimiz günlerde Uzay'da çekilen yeni bir fotoğraf ile pek çok kişinin beklediği habere bir adım daha yaklaşılmış olunabilir. Mars'ın yörüngesinin dışından Güneş Sistemi'nin içlerine doğru hareket eden bir kuyruklu yıldız üzerinde görünüşü piramitleri andıran "gizemli" bir "yapı" keşfedildi.

Bahsi geçen kuyruklu yıldız "67P/Churyumov-Gerasimenko" adıyla anılıyor ve bu keşif European Space Agency'nin "Rosetta" uzay aracı tarafından gerçekleştirildi. Uzay aracı on yıl önce Dünya'dan çıktığı karmaşık yolculuğun ardından şu anda hızla hareket eden kayan yıldızın etrafında yörüngeye girmiş durumda. Önümüzdeki ay, Rosetta'nın "Philae" adlı keşif aracı tarihte ilk defa kuyruklu yıldıza ait bir yüzeye iniş gerçekleştiren cihaz olacak.

Ancak şimdilik, Rosetta, Optik, Spektroskopik ve OSIRIS sistemlerini kullanarak buzlu, kartopuna benzeyen 67P'nin yakın bir incelemesini gerçekleştirmekte. Bu inceleme sırasında ise ESA tarafından Gize Piramitlerinin en büyüğü olan "Keops"un (Cheops) adı verilen ilginç bir obje ile karşılaşıldı.

Yaklaşık olarak 45 metre yüksekliğinde olduğu söylenen bu objenin, kuyruklu yıldız yüzeyindeki en büyük objelerden biri olduğu söylenmekte. Bilim adamlarına Gize piramitlerini andırdığı için Keops adı verilen bu objenin de dahil olduğu grup "Rosetta'nın geçtiğimiz aylar boyunca 67P'nin yüzeyinde keşfettiği yapıların en çarpıcı ve gizemli özelliklerinden biri" olarak belirtilmekte.

Keops, ilk olarak Rosetta'nın Ağustos ayının başlarında kuyruklu yıldıza ulaşması ile fark edilmişti. Ancak Rosetta kuyruklu yıldızın yüzeyine yaklaştıkça, OSIRIS bir kez daha bu yapının fotoğrafı çekti ve bu kez çok daha yüksek olan piksel başına 50 santimetre çözünürlüğü yakalanmıştı.

Rosetta, şu sıralarda kuyruklu yıldızın çevresindeki yörüngesini daha da daraltmaya uğraşmakta ve kuyruklu yıldıza yaklaşıldıkça daha detaylı fotoğrafların çekimi mümkün olacak. 12 Kasım tarihinde ise Philae yüzeye inecek ve böylelikle kuyruklu yıldızın diğer gizemlerinin de ortaya çıkarılma çabası başlayacak...

Okuyucu Yorumları