Laptop pil ömrü seviye atlamaya devam ediyor!

Laptop'ların artan pil ömürleri, yakında gün içinde priz arama derdini ortadan tamamen kaldıracak!

Pili "bitmeyen" laptop devri!

Telefonlarda istediğimiz pil ömrüne henüz ulaşamasak da laptop'lar, 24 saatlik pil ömrüne oldukça yakınlar. Yolda, en azından kısa seyahatlerde laptop'unuzu şarj edecek priz arama derdi neredeyse ortadan kalkmak üzere.

Örneğin Panasonic'in birkaç gün önce tanıttığı en yeni Toughbook 31'i, kullanıma göre 18 saat çalışabiliyor. İkinci pili eklediğinizde ise 27 saate ulaşıyor. Evrak çantasına benzer bir yapıdaki laptop, önümüzdeki ay satışa sunulacak. Ancak Toughbook, ağırlığı (tek pille 3,58 kg) ve boyutları nedeniyle herkesin beğenisini kazanmayacaktır.

Dell'in XPS 13'ü, firmanın verdiği rakamlara göre 15 saat çalışabiliyor. Lenovo'nun ThinkPad X250'si ise iki pille 200 saat ayakta kalabiliyor. İki cihaz da bu ay düzenlenen CES'te ortaya çıkmıştı.

Laptop pil ömrü seviye atlamaya devam ediyor!
XPS 13

Laptop'unuzda elde edeceğiniz pil ömrü, kısmen çalıştırdığınız uygulamalara bağlı. Film izlemek ve oyun oynamak, genellikle web'de dolaşmaya veya Word'de yazı yazmaya göre daha çok pil tüketiyor. Pili en çok tüketen bileşenlerden biri olan ekran, ne kadar parlaksa haliyle pil ömrü o kadar kısa oluyor. Depolama, işlemci ve bellek alanlarındaki geliştirmelerin pil ömrünün uzamasında etkisi büyük. 15 saatten fazla pil ömrü sunan laptop'lar, genellikle SSD disklere sahipler. SSD diskler, mekanik sabit disklere göre daha az pil tüketiyorlar.

Intel'in 14-nm teknolojisiyle üretilen Broadwell yongaları ve AMD'nin küçülen işlemcileri, güç tüketimini daha da azaltıyorlar. 15 saat pil ömrü bugün için hala bir istisna olsa da, sadece birkaç sene öncesine göre kayda değer bir gelişme niteliğinde.

Okuyucu Yorumları