Laptop'unuzda oyunları hızlandıracak 5 ipucu!

Laptop'unuzda oyun oynuyorsanız bu 5 ipucuyla oyun performansınızı biraz daha artırabilirsiniz!

Laptop'unuza daha fazla güç!

Oyun laptop'ları, masaüstü bilgisayarların performansına yetişemese de bazılarımız oyun oynamak için bir masaya bağlı kalmayı sevmiyor. Laptop'lar ile arkadaşlarınızla bir araya gelip multiplayer oyunlar da oynamanız mümkün oluyor.

Oyun laptop'larını yükseltmek çok kolay bir iş olmadığından genellikle yazılımsal geliştirmelere başvurmanız gerekiyor. Bu nedenle yapabilecekleriniz kısıtlı ancak sizlerle paylaşacağımız bu 5 ipucu ile oyun performansınızı artırmanız mümkün.

Son çıkan sürücüleri yükleyin

Birçok donanım sürücüsü genellikle çok sık güncellenmez; güncellendiğinde ise sadece bazı küçük yükseltmeler sunar. Ancak video kartı sürücüleri bunun bir istisnası. Nvidia ve ATI, sadece yeni kartlar çıkarmakla kalmıyor, varolan kartlarının performansını artırmak için de sürücü güncellemeleri sunuyorlar.

Bir laptop kullanıyorsanız, en son sürücüleri yükleyerek maksimum performansı elde edebilirsiniz.

Grafik işlemcinizi overclock edin

Grafik işlemcinizi overclock edin
Nvidia ve AMD kendi overclock araçlarına sahipler

Grafik işlemcinizi overclock edin

Not: Overclock etmek, aşırı ısınma nedeniyle bilgisayarınızın bileşenlerine zarar verebilir ve onu bozabilir.

Laptop'lar overclock konusunda masaüstü PC'lere göre daha kısıtlılar. Birçoğunda CPU'nuzu overclock etmek mümkün olmasa da bazı modeller GPU'nuzu overclock etmeye izin veriyor.

Nvidia ve ATI, GPU'nuzu overclock etmenize yardımcı olan entegre araçlara sahipler. GPU'nuzu overclock ederken dikkat etmeniz gereken iki nokta var: çekirdek hızı ve bellek hızı. Çekirdek hızı (core clock), GPU'nun çalışma hızını belirlerken, bellek hızı (memory clock), video belleğinin hızını berlirler. Her ayar kendine ait bir toleransa sahip olduğundan deneme yanılma yoluyla en kararlı ayarı bulmanız gerekiyor. Overclock yaparken çok küçük adımlarla ilerleyin ve yüzde 5'den büyük adımlar atmayın.

Bazı modellerde fan hızını artırmanız da mümkün oluyor. Bunu yapabiliyorsanız, fanınızı hızlandırarak daha yüksek overclock kapasitesi elde edebilirsiniz.

Güç ayarları, doku ayarlar, arka plan programları

Güç ayarları, doku ayarlar, arka plan programları
Oyunlarda en yüksek performans için güç ayarlarınızı kontrol edin

Güç ayarlarınızı kontrol edin

Laptop'lar, elektrik kaynağından uzak yerlerde kullanıldıkları için güç yönetimi büyük önem taşıyor. Laptop'lar bazen güç koruma ayarlarını etkinleştirip bu ayardan geri dönmeyebiliyorlar. Veya güç yönetimi ayarlarınızı değiştirip onu geri almayı unutmuş olabilirsiniz. Güç ayarlarının oyun oynarken yüksek performans verecek şekilde ayarlandığından emin olmalısınız.

Bunun yanında bazı yeni laptop'lar, kullanılmadığında kapatılabilen GPU'lara sahipler. Oyunlarda alışılmadık derecede düşük bir performans yaşıyorsanız, GPU ayarlarınızı kontrol edin.

Doku ve gölgeleme ayarlarını düşürün

Bazı oyun laptop'ları, mevcut video belleğinin miktarı ve kalitesiyle sınırlılar. Video kartınızın kullanacağı bellek, monitörünüz ile GPU'nuz arasında anayol rolü oynadığından önemlidir. Bir oyunun daha hızlı çalışmasını sağlayacak en kolay yollardan biri çözünürlüğü düşürmektir. Ancak bundan önce oyunun doku (Texture) ve gölgeleme (Shading) ayarlarını kontrol etmenizi öneriyoruz. Yüksek çözünürlüklü dokular, karmaşık gölgeleme video RAM'ini bitirebiliyor.

Arkaplan uygulamalarını kapatın

Son olarak sistem çubuğunda bekleyen uygulamaları kapatmayı deneyebilirsiniz. Laptop'lar, masaüstü bilgisayarlara göre çoğu zaman daha güçsüz olduklarından, arka plan programlarından daha fazla etkilenebilirler.

Okuyucu Yorumları