LED LCD, OLED ve plazma karşı karşıya!

Hangi ekran, hangi alanda daha iyi? OLED'i beklemeye değer mi? İşte cevaplar...

LCD vs OLED vs Plazma!

OLED ekranlar, yavaşça LCD ve plazmaların yerini alıyorlar. Peki tüm faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda en iyisi hangisi, OLED'i beklemeye değer mi? Bu yazımızda her ekran türünün fakrlı yönlerini karşılaştırarak doğru kararı vermenize yardımcı olmaya çalışacağız.

Işık çıkışı (parlaklık)
Kazanan: LCD, OLED
Kaybeden: Plazma

LCD'ler arka aydınlatma kullandığından parlaklıkları, bu arka ışığın ne kadar parlak yandığına bağlıdır. OLED'de ise her piksel kendi ışığını oluşturur. Dolayısıyla büyük, bembeyaz ve parlak bir ekran istiyorsanız LCD size en parlak görüntüyü sunacaktır. Siyah ekranın ortasında beyaz bir kare görmek isterseniz, OLED'in bu beyaz penceresi daha parlak görünecektir.

Plazmalar, iki rakibi kadar parlak olmayabilir ancak parlaklığın her şey olmadığını hatırlatmakta fayda var.

Siyah seviyesi
Kazanan: OLED
Kaybeden: LCD

OLED TV'ler pikselleri kapatabildiğinden siyah seviyeleri kusursuza yakındır. Plazmalar da pikselleri kontrol etmekte iyidir ancak tamamen siyah olamazlar. LCD TV'ler teknik olarak arka ışığı kapatarak siyah görüntü sunabilirler, ancak bu durumda ekrandaki resmi göremezsiniz.

Kontrast oranı, çözünürlük ve motion blur

Kontrast oranı, çözünürlük ve motion blur

Kontrast oranı
Kazanan: OLED
Kaybeden: LCD

Kontrast oranı, ekrandaki resmin en parlak bölümüyle en karanlık bölümü arasındaki farktır ve resim kalitesinde büyük rol oynar. Yüksek kontrast oranına sahip ekranlar, daha yüksek "derinliğe" sahip, daha gerçekçi görüntüler sunarlar.

OLED ekranlar pikselleri kapatabildiğinden efektif olarak sınırsız kontrast oranına sahiplerdir. Dolayısıyla bu alanda herhangi bir plazma veya LCD'den daha iyilerdir.

Local dimming LCD'lerin kontrast oranına katkıda bulunsa da en iyi plazmalar kadar iyi görünmesini sağlayamazlar.

Çözünürlük
Kazanan: LCD
Kaybeden: Plazma

LCD'nin piksellerini küçültmek, plazmadakileri küçültmekten daha kolay bir iştir. İmkansız olmasa da 4K plazmaları görme ihtimalimiz düşük. Panasonic ve Sony'nin 4K OLED prototiplerini ise görmüştük.

Motion blur
Kazanan: Plazma
Kaybeden: LCD ve OLED

LCD ve OLED ekranların çeşitli işleme seçeneklerini kapattığınızda nesneler hareket sırasında "motion blur" adı verilen bozulmaya uğrarlar.

Tazeleme oranı, izleme açısı ve enerji tüketimi

Tazeleme oranı, izleme açısı ve enerji tüketimi

Tazeleme oranı
Kazanan: Plazma, OLED, LCD

Plazmanın tazeleme oranlarını LCD ve OLED'le karşılaştırmanız mümkün değildir, çünkü resmi çok farklı şekillerde oluştururlar.

İzleme açısı
Kazanan: Plazma
Kaybeden: LCD

Neredeyse tüm LCD'ler, tam karşısına oturmadığınızda daha kötü görünürler. Kontrast oranı, bazı durumda renkler, farklı açıdan bakıldığında kaybolabilir. Plazmalarda böyle bir durum yaşanmasa da bazı modeller, sahip oldukları özel kaplamalar nedeniyle çok uç açılarda bozulmaya yol açabilirler.

Şu anki OLED TV'ler kavisli olduğundan onlara çok yandan baksanız bile diğer taraftaki görüntüyü göreceksinizdir. Yan taraftan baktığınızda görüntü kalitesinde bir miktar kayıp yaşanabilir, ancak bu LCD'lerdeki kadar çok değildir.

Enerji tüketimi
Kazanan: LED LCD

Bazı LED LCD'ler, en düşük güç tüketimine sahipler. Ancak bazı plazma modelleri, aynı boyuttaki LCD'lerden daha düşük güç tüketimine sahip olabiliyorlar. OLED'ler daha verimli hale geldikçe güç tüketiminin de azalmasını bekleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları