Lumia "dipleri aşındırmaya" devam ediyor!

Battığı artık sır olmayan Windows'lu telefonlar için kötü haberler ard arda geliyor!

Windows, battıkça batıyor!

Microsoft'un Lumia satışlarının diplerde süründüğü artık bir sır değil. Firma, son çeyrekte yalnızca 2,3 milyon akıllı telefon sattığını kendisi söylemişti. Bu, satışların bir önceki seneye göre yüzde 73 düştüğü anlamına geliyordu.

CEO Satya Nadella, telefon işini yalnız başına büyütme stratejisini bir kenara bırakıp, canlı bir Windows ekosistemi oluşturmaya geçiş yaptıklarını geçen sene söylemişti. Bir başka deyişle Microsoft telefon üretmeye devam edecek, ancak donanım ortaklarına daha fazla cihaz satmaları için alan açacaktı. Ancak bu strateji de Microsoft'a istediğini getirmemiş görünüyor; en azından şu anki tabloya göre durum böyle. Lumia cihazları yaklaşık iki senedir aktif Windows'lu telefonların yüzde 95 - 97'sini oluşturuyorlar. Microsoft'un bu pastadaki payı azalmamış olsa da, pastanın kendisi giderek küçülüyor. Buradan Microsoft ortaklarının satışlarında önemli bir artış olmadığı anlaşılıyor.

Piyasa araştırma şirketi Kantar Worldpanel'in yeni verileri, bu değerlendirmeyi destekleyecek nitelikte. Veriler, Lumia satışlarının yanında, tüm Windows telefon satışlarının düştüğünü gösteriyor. Avrupa Birliği'nin önde gelen beş piyasası olan İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'da Windows'lu telefon satışlarının üç ayda yarısından aza düştüğü, Mart itibariyle yüzde 4,9'lara gerilediği görünüyor. Durumun özellikle İtalya'da kötü olduğu gözleniyor.

Mart'ta sonlanan üç ay içinde Android'in EU5 bölgesinde önemli bir başarı elde ettiği, 7,1 puan artışla yüzde 75,6'lık pazar payına ulaştığı görünüyor. iOS ise yüzde 20,2'den yüzde 18,9'a gerilemiş bulunuyor. Kantar'ın rakamlarından Windows hayranları için çıkarılacak tek parlak sonuç ise Microsoft'un telefonlardaki pazar payının ABD'de, yılın ilk üç ayında, önceki yıla kıyasla yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'e yükselmiş olması.

Okuyucu Yorumları