Makinelerin ömrünü hesaplayan yazılım!

Makinelerin ömrünü hesaplamaya yarayan ilginç yazılım, NASA tarafından gün ışığına çıkarıldı!

NASA'dan ilginç yazılım!

NASA, New York'taki Sentient Science mühendislerinin herhangi bir makinenin ömrünü hesaplayacak bir yazılım geliştirdiğini açıkladı. NASA ile birlikte çalışan şirket, 2010'dan bu yana proje üzerindeki çalışmalarını ve testlerini sürdürüyor.

Testler, 25 yılda edilen, NASA'nın Glenn Araştırma Merkezi'nde ve helikopter aktarım organlarında elde edilen verileri inceleyerek gerçekleştirilmiş. Veriler, Sentient Science tarafından DigitalClone'a aktarılmış ve bu şekilde verilerin bir tür "ikizi" elde edilmiş. DigitalClone, bu veriler üzerine kendi eskime, yıpranma ve zaman içerisindeki kullanım verilerini eklemiş. Sentient Science CEO'su Ward Thomas, iki sonucun birbiriyle kusursuz olarak eşleştiğini söylüyor. Thomas, bu verileri gördükten sonra yüksek lisans eğitimini bırakarak DigitalClone'u herkese açık hale getirmek üzere çalışmalarına yoğunlaşmış.

Makinelerin ömrünü hesaplayan yazılım!
Yazılım, makinelerin ne kadar yaşayacağını hesaplayabiliyor

Bu testin yanında Boeing ve General Electric gibi firmaların ürünlerinde 11 benzer test de gerçekleştirilmiş. Yapılan son geliştirmeler arasındaki DigitalClone Live, tahminleri gerçek zamanlı verilere göre güncelliyor ve yeniden oluşturuyor.

İlk defa 2013'te satılan yazılım, Kuzey Amerika'da hızla popüler hale gelerek sekiz firma tarafından kullanılmaya başlanmış. Yazılımın 2014'ün sonunda 5000'den çok rüzgar türbininde kullanıldığı, dahası Hubble Uzay Teleskopu ve bazı askeri araçlarda bile kullanıldığı söyleniyor.

Takım, henüz ticari olarak sunulmayan yazılımı 2016 veya 2017'de herkese açılacak hale getirmeyi umuyor. Teknoloji üzerinde yapılacak geliştirmeleri NASA'nın teknoloji sayfasından takip etmek mümkün olacak.

Okuyucu Yorumları