Mars'a helikopter gönderiyoruz!

Ünlü Curiosity aracından sonra, şimdi de Mars'a helikopter göndermeye hazırlanıyoruz!

Kızıl gezegene helikopter!

NASA'nın Curiosity aracı tarafından gönderilen Mars fotoğrafları ve bilgiler, gezegen hakkında bilgimizi oldukça yükseltmiş durumda. Ama NASA'nın, gelecekte gerçekleştirilecek olan görevlerde, kızıl gezegen hakkındaki bilgimizi çok daha üst seviyelere çıkartacak planları var.

Tanıtımı yapılan "Mars Helicopter" adlı drone, gelecekteki Mars araçlarına eşlik ederek bir çeşit hava desteği ve rehberi görevini üstlenebilir. Anlaşıldığı üzere bu drone, günlük olarak gelişmiş keşif görevlerine çıkarak, Mars aracının araştırma için gitmesi en uygun olan bölgeyi seçecek ve aracı bu bölgeye yönlendirecek.

Bob Balaram'ın belirttiği üzere "buradaki en büyük sorun, atmosferin düşük yoğunluğu." Bu yoğunluğa karşı koymak için de ekibin geliştirdiği sistemin, mümkün olduğunca küçük olması gerekiyor. Yaklaşık olarak bir kilogram ağırlığında ve bir metre çapında olan Mars Helikopteri, görünüş açısından kullanıcı seviyesi drone'lar ile benzer olacak ancak tahmin edilebileceği gibi, çok daha gelişmiş araçlarla donatılacak. Ayrıca, bu drone'un üzerinde bir de güneş paneli bulunacak ve bu panel sayesinde aracın, günlük olarak kızıl gezegen üzerinde gezerken kendini şarj etmesi mümkün olacak.

Henüz bir sonraki Mars görevinin ne zaman gerçekleşeceğine dair NASA'dan bir açıklama yapılmış değil. Balaram'ın söylediğine göre, geçtiğimiz yıllar içerisinde bu fikir pek çok kez özel bir oda içerisinde, Mars yoğunluğu kopyalanarak ölçekli bir şekilde test edildi. Ayrıca aracın her gün uçacağı ve iniş yapacağı düşünüldüğü için, ekibin öncelikli amacı, aracın mükemmel bir iniş sistemine sahip olmasını sağlamak.

Okuyucu Yorumları