McLaren'ın, 25 yılın öldüremediği laptop'u!

Gelmiş geçmiş en iyi otomobillerden birinin bakımı için, halen 25 yıllık bu bilgisayar kullanılıyor!

25 yılın öldüremediği laptop!

Compaq LTE 5280 dizüstü bilgisayar, 1990'ların başlarından gelen bir ürün ve özel bir CA kartı ile çalışmakta. İşin ilginci, Dünya'nın en yüksek teknolojili araba ve teknoloji firmalarından biri olan McLaren Automotive, halen bu laptopu ve DOS tabanlı yazılımını kullanıyor. Bilgisayarın görevi ise, her biri çok değerli olan 100 adet McLaren F1 aracının bakımı.

McLaren'in Woking, İngiltere'deki Teknoloji ve Üretim Merkezi'nden sadece birkaç dakika uzaktaki bir endüstriyel kompleks içerisinde yer alan McLaren Special Operations atölyesinin bir eşinin daha olduğunu söylemek mümkün değil. Bu bina, McLaren'in Ferrari ile caddelerde de yarışmadan önce Formula 1 yarış çabalarını geliştirdiği binaydı.

McLaren, 106 adet F1 aracı üretmişti ve bugün bunların 100 adedi halen çalışır durumda. Eğer Dünya'nın en iyi süper araçlarından biri ile aşina değilseniz, bu aracın karbon-fiber kasa kullanan ilk araç olduğunu ve Formula One efsanesi Gordon Murray tarafından tasarlanarak BMW Motorsport V12 motor ile güçlendirildiğini söyleyelim.

McLaren'ın, 25 yılın öldüremediği laptop'u!

McLaren, bu araçları üretmek için en gelişmiş ve en pahalı malzemelerini kullanmaktaydı. Ancak bütün bu kapasitesine rağmen erken 90'ların teknolojisinin kullanılması, 90'ların mikroçiplerinin kullanıldığı anlamına geliyor.

Bu değerli araçlar için bu eski ve özel dizüstü bilgisayara ihtiyaç duyulmasının sebebi ise laptop'larda bulunan özel CA kartı olarak gözükmekte. Bu CA kartı, DOS tabanlı dizüstü bilgisayar ile araç arasında arayüz oluşmasını sağlamakta.

MSO'nun söylediğine göre şu anda yeni bir arayüz üzerinde çalışılmakta ve bu sayede modern dizüstü bilgisayarların kullanılması mümkün olacak. Yeni arayüz tamamlanana kadar ise bu eski dizüstü bilgisayarlar hayatlarına devam edecek...

McLaren'in F1'leri bugünlerde 13 milyon dolar değerinde olabilirler ancak MSO ekibi, bu araçların ancak ve ancak çalışır ve kullanılabilir durumda oldukları sürece değerli ve istenilir olduklarını söylüyor...

Okuyucu Yorumları