MegaNet: IP adressiz internet nasıl çalışacak

MegaUpload ve Mega'nın kurucusu Kim Dotcom'un IP adressiz internet projesi, nasıl işleyecek?

MegaNet nedir?

Birkaç tuş dokunuşuyla sayısız bilgiyi önümüze getiren internet, yakın geçmişin en önemli icatlarından bir tanesi. Ancak internet aynı zamanda kötüye kullanılabilen, kusurlu bir araç. Kim Dotcom, MegaNet ile bunu değiştirmeyi umuyor.

Dotcom'a göre MegaNet, bildiğimiz internetin daha iyi bir sürümü olacak. Güçlü uçtan-uca şifreleme sunacak olan yeni bağlantı, IP adresiyle çalışmayacak ve merkezi olmayan yapısı sayesinde "insanlar tarafından, insanlar için" yaklaşımını kabul edecek. Bir başka deyişle devletler tarafından yönetilemeyecek.

MegaNet nedir?

MegaNet kısaca devletin kontrolünden, hacker'lardan ve internette bıraktığımız verileri kullanmak isteyenlerden arınmış bir internet. Dotcom, MegaNet'i gerçeğe dönüştürmek için halihazırda kullandığımız teknolojilerin birinden faydalanmak istiyor: Akıllı telefonlar.

Dotcom'un planı, milyonlarca telefonun işlem gücü, depolama ve bant genişliğinden faydalanmak. Her kullanıcı, telefonunu kullanmadığı zamanlar için belirli bir miktarda veri bağışında bulunacak. Böylece verileri depolamaya ve dünyanın farklı köşelerine göndermeye yarayacak bir havuz oluşturulmuş olacak. MegaNet'in çalışma mantığı botnet'lere benziyor; ancak burada iyi niyetli olmayan bir hizmet sözkonusu.

MegaNet, veri paketlerini güçlü bir şifreleme yoluyla şifreleyerek veri sızıntılarını engellemeyi amaçlıyor. MegaNet, Bitcoin işlemlerinde kullanılan "blockchain" teknolojisinden de faydalanacak. Teknolojinin MegaNet için modifiye edilen sürümü, bugünkü geleneksel sunucu teknolojisine gerek kalmadan, dosyalara her zaman ulaşabilmenizi sağlayacak.

MegaNet, sunucular yerine dünya çapında dağıtılmış veri parçalarından oluşacak.

MegaNet'e gerek var mı?

Yapılan araştırmalar, internetten alışveriş yapanların kendilerini güvende hissetmediğini söylüyor. Dahası ABD'nin yaklaşık yüzde 40'ı, internet etkinliğinin hükümet tarafından izlendiği konusunda "endişeli" ya da "çok endişeli". Benzer şekilde kullanıcılar, cep telefonlarının izlendiğini düşünüyorlar.

Bir başka sorun ise internetin kimin kontrolünde olduğu. İnternet kimsenin kontrolünde olmasa da ABD, son yıllarda internetin bekçiliğini yapmaya başladı. Dahası bunu yapan, sadece ABD değil.

MegaNet'in tek amacı hacker'lardan ve gözetlemeyi seven devletlerden uzak bir internet oluşturmak değil. Dotcom, MegaNet ile "dokunulmaz" bir internet oluşturmak istiyor. IP adresleri bulunmadığından kişiler ve web siteleri hack'lenemiyor. MegaNet ile DDoS saldırıları düzenlemek veya tek bir ülkenin kararıyla web sitelerini kapatmak imkansız hale geliyor.

Peki, MegaNet gerçeğe dönüşebilir mi?

Peki, MegaNet gerçeğe dönüşebilir mi?

Dönüşebilir, ancak muhtemelen bu olmayacak. En azından Dotcom'un hayal ettiği MegaNet'in gerçeğe dönüşmesi oldukça zor

İnternet sürekli olarak gelişiyor. Son senelerde HTTP siteler, yerini daha güvenli HTTPS sitelerine bırakmaya başladılar. IPv4'ten çok daha fazla IP adresi sunan IPv6'ya geçiş sürecimiz ise devam ediyor. Halen internetin ilk dönemlerindeyiz ve bu yüzden yaşanan bu büyüme oldukça doğal.

Dotcom'un ABD'de uzun süre hapis yatabilme ihtimalini bir kenara bıraksak bile, hizmetinde birkaç sorun bulunuyor. MegaNet'in üzerine kurulduğu teknolojilerin devletler tarafından yasa dışı ilan edilmesi, hizmeti durma noktasına getirebilir. Milyonlarca telefonun devletin takibini engellemek üzere kullanılması, kanunlarla yasaklanabilir. Bu durumda MegaNet daha kurulup yaygınlaşmadan kapanmak zorunda kalabilir.

Teorinin bir başka önemli sorunu daha var. MegaNet'in tüm interneti önümüzde getirecek kapasiteye ulaşması için, onu kullanan çok ama çok fazla kullanıcıya ihtiyacı olacak. Dotcom, MegaNet'in ilk senesinde 100 milyon kullanıcıya ulaşacağını tahmin ediyor. Bu oldukça astronomik bir sayı, ancak böyle bir sayıya ulaşılsa bile sorun yaşanıp yaşanmayacağı belli değil.

Dolayısıyla MegaNet, bizce zamanının biraz ötesinde. Bu denli büyük ölçekte bir hizmet oluşturabilmek için öncelikle tüm nüfusun büyük bir bölümünün telefonu üzerinden size katkıda bulunması gerekiyor. Ortalama kullanıcının çoğunun böyle bir hizmetin nasıl çalıştığını bilmeyecek olması bir başka sorun. Yeterince eğitim verilmediği sürece normal bir kullanıcı, MegaNet'i telefonunda çalıştırmanın gereksiz olduğunu düşünebilir. Elbette kullanıcıları "MegaNet, kullandığın internetten daha iyi" diyerek ikna etmeniz mümkün olabilir, ancak bu iş o kadar kolay olsaydı, sanırız bugün hepimiz Bitcoin kullanıyor olurduk.

Aklımıza gelen bir başka çok basit sorun, MegaNet'in telefonların pil tüketimini ve veri tüketimini artıracak olması. Evdeki internetimizin bile kotalı olduğunu düşünürsek, bu durum, çoğu kullanıcının hoşuna gitmeyebilir. MegaNet'in planlanandan daha az kişi tarafından kullanılan bir hizmet olabileceğini düşünürsek, bu durumda sıkışıklıkları engellemek üzere daha gelişmiş teknolojilerin kullanılması gerekecek.

Dotcom ve MegaNet, tüm bu sorunları kısa sürede çözmek zorunda. MegaNet'in neye benzediğini bu senenin ilerleyen aylarında görebileceğiz.

Okuyucu Yorumları