MEMS teknolojisi ile LCD çöpe mi gidecek?

Yeni MEMS ekran teknolojisi, bildiğimiz LCD ekranları tarihe gömmek için geliyor!

LCD'den daha iyisi geliyor!

Sharp, MEMS ekranını kullanan ilk ürününü piyasaya sürmeye hazırlanıyor. MEMS ekran teknolojisi, klasik LCD teknolojisine göre daha zengin ve derin bir renk içeriği sunarken, daha düşük güç tüketimine sahip. Ekran, geçtiğimiz üç yıl içerisinde Qualcomm'a bağlı Pixtronix ile ortak bir çalışma sonucu geliştirildi ve Sharp, bu ekranın, bir gün taşınabilir cihazlardaki LCD ekranların yerine geçmesini ümit ediyor.

Bu yeni adım ise hem Sharp hem de Qualcomm için büyük bir olay. Sharp, LCD marketinin lideri konumunda ve teknoloji konusunda birçok yeniliğin sahibi. Qualcomm ise birkaç yıldır MEMS teknolojisinin popülerliğini arttırmaya çalışmaktaydı ve prototip Toq akıllı saatinin ekranını MEMS teknolojisi ile üretmişti.

MEMS ekranların her pikseldeki ışığı kontrol şekli ise LCD ekranların yönteminden oldukça farklı. LCD ekranlar parlak, beyaz bir arka ışığın üzerine kurulmuş durumda ve her piksel kırmızı, yeşil ve mavi renk filtrelerine sahip alt piksellere bölünmüş durumdalar. Bu filtrelerin önlerinde bulunan sıvı kristal üzerinden geçirilen akım da bu renklerdeki ışığın geçişine izin veriyor veya engelliyor.

MEMS ekranlarda ise kırmızı, yeşil veya mavi alt pikseller bulunmamakta. Bunun yerine, küçük bir mekanik kapakçık her pikselden geçen ışığın kontrolünü elinde tutuyor. Renkler ise kırmızı, yeşil ve mavi arasında hızlı bir şekilde değişen arka ışıktan geliyor. Kapakçıklar, arka ışık ile eşleştirilmiş durumdalar ve 100 mikro saniyeye kadar inen aralıklarla açılıp kapanmaktalar. Böylelikle de istenilen renk ışık sağlanmış oluyor.

Sharp'ın gelişim ve strateji bölümü genel yöneticisi Akira Imai'nin söylediğine göre, bu çalışma sistemin sonucu olarak da çok daha geniş bir renk seçeneği MEMS ekranlarda gözükebiliyor. Bazı gelişmiş LCD ekranlar NTSC televizyon renk standardı tarafından belirlenen renk çeşitliliğinin yüzde 90'ını gösterebilirken, MEMS ekranlar bu limitin yüzde 20 üstüne çıkabiliyorlar.

Sharp'ın planı, ilk adım olarak Japonya'da 2015'in ilk yarısında MEMS ekranlı bir tablet bilgisayarı satışa sunmak olarak gözüküyor. Bu tablet, firmalara yönelik olacak ve Sharp bu kullanıcılardan alacağı geri dönüş ile 2017 yılında toplu üretime başlayacak. Satışa sunulacak olan tablet, Google'ın Android 4.4'ü ile çalışacak ve Qualcomm Snapdragon işlemci ve dahili 4G kablosuz bağlantı özelliklerine sahip olacak. Ancak tabletin satışa sunulacağı tarih veya fiyat henüz açıklanmış değil...

Okuyucu Yorumları