Microsoft Edge ve IE, Firefox'a yenik düştü!

Microsoft'un web tarayıcılarının toplamı bile artık bu popüler tarayıcının kullanım oranını geçmiyor

Microsoft'un Edge hüsranı!

Web tarayıcıları arasındaki savaşta hiçbir yavaşlama belirtisi yok. Bir araştırma firmasına göre Firefox, ilk kez Microsoft'un Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarının toplam kullanımını geçmeyi başardı.

StatCounter'ın Nisan'da dünya çapındaki web tarayıcısı kullanım oranları verileri, Firefox'un pazarın yüzde 15,6'sını elinde bulundurduğunu, buna karşın IE ve Edge'in pazar payının yüzde 15,5 (sırasıyla yüzde 13,25 ve yüzde 2,25) olduğunu söyledi. Firefox, pazar payını genişletmese de Microsoft'un web tarayıcılarının Mart ve Nisan arasında yaşadığı yüzde 0,42'lik düşüş, Firefox'un öne geçmesini sağladı. IE'den kaçan pazar paylarının yüzde 60,5'lık paya sahip Chrome'a gitmiş olma ihtimali ise güçlü.

Veriler, Microsoft Edge'e geçişlerin hayal kırıklığı olmayı sürdürdüğünü gösterdi. Ancak web tarayıcısının tamamlanmadan, önemli işlevlerin bazılarından yoksun olarak piyasa sürülmüş olması nedeniyle durum şaşırtıcı değil. Dahası Edge'i sadece Windows 10'a yükseltenler kullanabiliyor. Edge'in eklenti desteğine ve diğer beklenen özelliklere bu yaz yayınlanması planlanan Anniversary Update güncellemesiyle kavuşması bekleniyor. Bunun ardından Edge'in kullanım oranının artmasını bekleyebiliriz.

Bu arada verileri sadece ABD ve İngiltere'ye kısıtlayarak baktığımızda, çok farklı bir tablo ortaya çıkıyor. İngiltere'de Chrome yüzde 54 ile liderken onu IE ve Edge yüzde 21 ile ikinci sırada izliyor. Firefox, yüzde 13,2 ile çok gerilerden geliyor. ABD'de Chrome yüzde 51,6 ile ilk sıradayken IE ve Edge, yüzde 25,2 ile üçüncü, Firefox yüzde 13,4 ile üçüncü sırada bulunuyor. Yine de Firefox ve Mozilla dünya çapında Microsoft'un tarayıcılarını geçme başarısını sevinçle kutluyor olsa gerek.

Okuyucu Yorumları