Microsoft KIN'in başarısızlık hikayesi!

Saymakla bitmeyen büyük hatalar ve efsane olması beklenen bir cihazın büyük hüsranı...

Cep tarihinin büyük hüsranı!

Bugün Microsoft ve akıllı telefon kavramları bir araya geldiğinde, herkesin aklına kuşkusuz tek bir isim geliyor: Windows Phone. Ama daha öncesinde, Windows Mobile ve Windows Phone arasında kalan, tarihin en büyük hüsranlarından birinin gizli olduğunu eminiz pek çoğunuz hatırlamıyor bile: Microsoft KIN!

Microsoft'un uzun zaman konuşulan ama üzerinden sır perdesi de bir o kadar uzun süre kalkmayan KIN projesinin iptali, birkaç yıl önce herkesi şaşırtmıştı. KIN adı verilen ve üretimini Sharp'ın üstlendiği Microsoft'un akıllı telefonları, kısa süren ömürlerinden sonra, tarihin en büyük hüsranlarından biri olarak tarihe geçmeyi başarmıştı.

Aslında 2 KIN modelinin (KIN One ve KIN Two) görüntüleri internete sızdığında da tartışmalar yaşanmıştı çünkü bu telefonlar Microsoft'un profesyonel imajına uygun, iş hayatına yönelik bir proje değildi. Tam tersine, Microsoft, hedef kitle olarak gençleri seçmişti.

İki farklı model olarak piyasaya sürülen cep telefonunun yüz akları arayüz tasarımı ve sosyal ağ özellikleriydi. Bununla birlikte ABD satış fiyatı başlangıçta HTC HD2 gibi popüler akıllı telefonlarla aynı seviyedeydi. Üstelik veri paketleri de pahalı bulundu. Son fiyat indirimleri de durumu kurtaramadı.

2010 Nisan'ında piyasaya sürülen ve 2010 Temmuz'unda fişi çekilen, tarihin en kısa ömürlü akıllı telefon hamlesi olan KIN'in sadece tek bir artısı oldu; Microsoft'u Windows Phone işletim sistemini geliştirmeye mecbur bırakması. Başka bir deyişle iki KIN modeli, Microsoft'u hatasından çeviren en önemli "uyarı" olarak değerlendiriliyor.

Bu, işletim sisteminin de Windows Mobile 6.5 ile 7 arasında bir yerde olmasıyla perçinlenince cep telefonuna ilgi düşük oldu. Microsoft'un Windows Phone 7 öncesinde bu projeyi ortadan kaldırmasına ve çalışanları diğer projelere aktarmasına şaşırmamak gerekiyor.

Okuyucu Yorumları