Microsoft, sunucuları okyanusa yerleştiriyor!

Microsoft, veri merkezlerinin ısınma sorunu çözmek için eşsiz bir çözüm buldu!

Bulut değil, okyanus!

Microsoft, "buluttaki" sunucuları bir kenara bıraktı ve gerçek anlamda okyanusun dibinde yaşayan sunucuları denemeye başladı.

New York Times'ın konuştuğu Microsoft çalışanlarına göre "Project Natick", bulut bilişimin ihtiyaç duyduğu enerji gereksinimini okyanus sayesinde azaltacak. Veri merkezlerindeki sunucular ortamı çok ısıtabildiğinden onları klimalarla soğutmak masraflı olabiliyor. Microsoft'un yeni fikri ise sunucuları su geçirmez konteynerler içerisinde okyanusun dibine yerleştirmek. Bunun için devasa çelik konteynerlerin fiber optik kablolarla birbirine ve karaya bağlanması gerekiyor. Bu sırada çevrenin çıkaracağı büyük zorlukların da aşılması şart.

Microsoft, sunucuları okyanusa yerleştiriyor!

Temel fikir, sunucuları okyanusun soğuk sularıyla soğutmak. Veri merkezlerinin okyanusta bulunması bir başka fayda daha sunuyor: Konteynerlerin şehre yakın olması, gecikme süresini düşürüyor. Büyük şehirler okyanuslara karadaki veri merkezlerine göre genellikle daha yakınlar.

Makaleye göre Microsoft, 2,4 metre çaplı çelik kapsüldeki bir sunucuyu 105 gün suda denemiş bulunuyor. Kapsüle güveni artan firma, Microsoft Azure'un ticari veri işleme görevlerini de teste dahil etmiş. Microsoft Research, şu an üç kat daha fazla hacme sahip bir kapsül geliştiriyor.

Okuyucu Yorumları