Microsoft'tan bir iyi, bir de kötü haber!

Microsoft bir yandan cep telefonu alanındaki büyük düşüşe üzülürken, diğer yandansa...

Bir iyi, bir de kötü haber!

Microsoft, kendisini bir bulut firması olarak yeniden yapılandırmak için çalışıyor ve yayınlanan finansal sonuçlar, genel olarak gelirin düşmesine rağmen bu çabanın işe yaradığını göstermekte.

Azure gelirleri, bir yıl öncesine göre yüzde 127 arttı ve Machine Learning gibi Azure Premium Hizmetleri'nin satışları 2014 yılının aynı dönemine göre, 2015'in son çeyreğinde üç kat daha fazlaydı. Ayrıca firma, Fortune 500 listesindeki şirketlerden üçte birinden fazlasının, Enterprise Mobility çözümlerini kullanması ile de övünüyor.

Bulut alanında önemli gelişme gözlense de, genele bakıldığında Microsoft'un 21 Aralık ile biten çeyrekteki geliri 23.8 milyar dolar idi ve bu, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 10'luk bir düşüş göstermekteydi. ABD dolarının diğer para birimlerine göre değer kazanması, Apple ve IBM gibi Microsoft'u da kötü yönde etkilemiş durumda. Microsoft'un Productivity and Business Processes bölümünün geliri, firmanın Office 365 ve Dynamics CRM Online'ın "devam eden güçlü performansını" duyurmasına rağmen, yıllık olarak yüzde 2 düşmüş durumda.

Microsoft, değişen telefon stratejisinin de etkisini hissediyor. Telefon satışlarının geliri, yıllık olarak yüzde 53 düşmüş durumda. Firma, geçtiğimiz yıl içerisinde telefon bölümünden binlerce çalışanı işten çıkarmaya ve göreceli olarak az sayıda telefon seçeneği sunmaya karar vermişti. Bunun sonucu da Microsoft'un daha az telefon satması oldu. Tatil çeyreğinde 4.5 milyon Lumia telefon satıldı ve 2014'ün aynı döneminde 10.5 milyon Lumia telefon satılmıştı.

Telefon gelirinin düşüşü, Surface Book ve Surface Pro 4 sayesinde Surface gelirlerinin yüzde 22 artmasına rağmen, Microsoft'un genel cihazlar gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 26 düşmesine sebep oldu.

Tüm bu sonuçlara bakıldığında, Microsoft'un ilerlediği yönün rahat bir şekilde anlaşıldığı söylenebilir. Görünene göre firma, açık bir şekilde bulut üzerine yoğunlaşmaya devam ediyor...

Okuyucu Yorumları