Microsoft'tan yeni akıllı otomobil işlevleri

Microsoft, yakın geleceğin kendi kendine giden otomobilleri için önemli yeniliklere imza attı!

Telefonla konuşan araba!

Microsoft, akıllı otomobiller, gösterge panoları konusunda senelerdir çalışıyor. Firmanın IAV ile beraber geliştirdiği son proje ise Microsoft'un geleceğin otomobillerinde önemli bir yer edinmesini sağlayabilir.

İki firmanın CES'te duyurduğu kendi kendine gidebilen otomobil, yol güvenliği ve sürüş teknolojisi alanında dikkat çekecek işlevlere sahip. Connected Highly Automated Driving (CHAD) adlı araç, yoldaki diğer araçlarla iletişim kurarak etrafı onların gözünden görebiliyor. Böylece hem yayaların, hem de yolcuların güvenliği artırılmış oluyor.

Diğer kendi kendine gidebilen otomobillerin aksine CHAD, etraftaki engelleri algılamak için buluttan veya yakınlardaki araçlardan gelen bilgileri kullanabiliyor. Bu sistemin işe yarayacağı senaryolardan bir tanesine örnek olarak park edilen bir aracın arkasından yürüyen bir yaya verilebilir. Yaya, Microsoft Band veya bir akıllı telefon kullandığı için otomobil, yayanın orada olduğunu algılayacak ve fren yapmaya hazırlıklı olacaktır. Aracın telefonlar dahil etraftaki cihazlarla iletişim kurmasını sağlayan bu teknolojinin adı V2X. Teknoloji, yola, dur işaretlerine, giyilebilir teknolojilere, diğer akıllı otomobillere ve fazlasına entegre edilebiliyor.

70 bin kilometrenin üzerinde test edilen teknolojinin biraz daha geliştirilmesi ve otomobil üreticilerine lisanslanması umuluyor.

Okuyucu Yorumları