Minik kuşların büyük görevi!

Sırtlarında taşıdıkları minik çanta ile gökyüzünde uçan bu 10 güvercin, çok özel bir göreve sahip!

Minik kuşların büyük görevi!

10 güvercinden oluşan bir kuş sürüsü, Pigeon Air Patrol (Güvercin Hava Devriyesi) ismi ile Londra'nın üzerinde uçuyor ve Twitter'a, kirlilik oranları hakkında düzenli olarak bilgi gönderiyor. Fikir, geçtiğimiz yıl pazarlama firması DigitasLBI tarafından sunulmuş ve Twitter'ın #PoweredByTweets yarışmasını kazanmıştı.

Güvercinler, geçtiğimiz yıl iOS ve Android için yayınladığı uygulamalar ile kullanıcılarda hava kirliliği farkındalığı oluşturmaya çalışan Paris merkezli Plume Labs tarafından tasarlanan küçük sırt çantaları taşıyor. Bu sırt çantalarında, nitrojen dioksit ve ozon seviyelerini bulan algılayıcılar bulunmakta ve kuşların kanatlarını serbest bırakan "giysilere" bağlanmış durumda.

Minik kuşların büyük görevi!

Tabii ki bu güvercinler raporlarını otonom bir şekilde sunmuyor. Bunun yerine kullanıcılar, Londra'daki bir bölgeyi @PigeonAir Twitter hesabında tweetliyor ve anında, bölgedeki hava kirliliği oranlarını gösteren bir cevap alıyor. Güvercinlerin uçuş yollarını ve hava kirliliği oranlarını gösteren bir harita da Pigeon Air Patrol internet sitesinde takip edilebiliyor.

Plume Labs CEO'su Romain Lacombe, yaptığı açıklamada hava kirliliğinin, her yıl sadece Londra'da 10.000 kişiyi öldüren önemli bir çevresel sağlık sorunu olduğunu söylemekte.

Okuyucu Yorumları