Mozilla CEO'su Edge Kararına Karşı Çıktı

Microsoft'un Edge hakkında aldığı "Chrome" kararı, diğer bir tarayıcı devi olan Mozilla cephesinden tepki gördü!

Mozilla'dan Edge kararına tepki

Mozilla CEO'su Chris Beard, Microsoft'un Edge tarayıcısı üzerinde aldığı Chromium'u kullanma kararına karşı bir açıklama yaptı. Beard'e göre Microsoft'un aldığı karar "iş" açısından mantıklı görünse de internetin geleceği açısından iyi bir haber değil.

Beard, Microsoft'un Microsoft Edge tarayıcısına yapacağı yenilik ile birlikte Google'ın sahibi olduğu ve Chrome'un altyapısını oluşturan Chromium altyapısına geçiş yapma kararının gündeme düşmesinin ardından yazdığı blog gönderisinde "Microsoft'un Chromium'u kullanarak internet kullanıcılarının çevrimiçi hayatının daha büyük bir bölümünü Google'ın ellerine teslim ettiğini" öne sürdü.

Beard, Microsoft'un kararını iş dünyası açısından bakıldığında "oldukça mantıklı" bulduğunu belirtse de bu hamlenin interneti Google'ın insafına terk etmek anlamına geldiğini belirtiyor. Yazısında bu noktaya "Microsoft'un bu kararı Firefox'un direnişini daha zor kılar mı? Olabilir." cümleleriyle değinen Beard'a göre Google'ı daha güçlü kılmak, birçok anlamda riskli bir hareket.

Yazısında Microsoft'un 2000'li yılların başında tarayıcı dünyası üzerindeki hâkimiyetine de değinen Chris Beard, tarihin tekerrür etmek üzere olduğuna işaret ediyor. Bu sefer tek fark, iplerin Google'ın elinde olması. Mozilla'nın başındaki isme göre Chrome'un belli bir pazar payından yukarı çıkması, birçok geliştiriciyi geliştirdikleri web sayfaları ve uygulamalarını Chromium'dan başka nerede çalışıp çalışmayacağı konusunda endişelenmemeye itecek ve bu da pratik olarak Chromium'un tarayıcı pazarında tekel olmasını sağlayacak.

Tabii ki bu senaryo Mozilla için kelimenin tam anlamıyla "ölümcül" olabilir zira Mozilla, Firefox tarayıcısında "Quantum Gecko" adını verdiği açık kaynaklı yazılımını kullanıyor. Bu açık kaynak kodlu yazılım, Firefox'un 2017 yılında aldığı güncelleme ile kullanıma alınmış ve gizlilik odaklı tarayıcı Firefox'u eskisine göre "iki kat daha hızlı çalışan" bir tarayıcı hâline getirmişti.

"Sizin Firefox kullanımınız web geliştiricilerinin ve iş odaklarının Chrome'un ötesinde düşünebilmelerine yardım ediyor." ifadesini kullanan Mozilla CEO'su Beard, yazısının sonunda şu cümlelere yer veriyor: "(...) Ve bu durum, Firefox ve Mozilla'nın internetteki yaşamı daha iyi kılmasını sağlıyor- daha çok seçenek, daha çok güvenlik seçeneği ve daha çok rekabet."

Google Chrome, açık ara farkla gezegen üzerindeki en popüler internet tarayıcısı olma özelliğini koruyor. Statista'ya göre Chrome, %67 pazar payı ile tarayıcı pazarında aslan payını alırken Firefox %11 ile ikinci sırada bulunuyor. Microsoft Edge ise %6.97 paya sahip Internet Explorer ile %5.13'lük kullanım oranına sahip Safari tarayıcılarının gerisinde sadece %4.24 kullanım oranı kazanabildi. Microsoft'a göre Chromium ile yenilenecek olan Edge tarayıcısı Windows 10, 8 ve 7 sürümlerinin yanı sıra MacOS'te de kullanılabilecek.

Microsoft, yeni Edge ile arkaplanda yapılacak olan yeniliklerin "kullanıcılar için çok daha iyi internet uyumluluğu sağlamanın yanı sıra web geliştiricileri için web'de oluşacak daha az parçalanma ile daha kolay geliştirme imkânı sunacağı"nın sözünü veriyor.

Okuyucu Yorumları