MS'in Android'den kestiği "haracın" detayları

MS'in Android üreticilerinden aldığı lisans ücretlerinin detayları, ilk kez bu kadar net belli oldu!

"Haracı" nasıl kesiyor?

Microsoft'un Android üreticileriyle yaptığı lisans anlaşmaları sonucunda Android'den yüklü miktarda gelir elde ettiği biliniyor. Ancak firma, rakamları açıklamadığından elde ettiği geliri sadece tahmin edebiliyoruz.

ZDNet'in makalesine göre Microsoft'un her sene patentler için aldığı ödemeler, yılda 2 milyar dolar seviyesinde olabilir. Lisans anlaşmasına her yıl yeni üreticilerin de katıldığını düşünürsek, bu gelirin daha da artacağını tahmin edebiliriz. Üstelik Android'in büyüme hızını henüz hesaba katmadık.

Microsoft, hangi patentlerinden gelir elde ettiğini de bugüne kadar mahkemeler dışında açıklamamıştı. Ancak Çin'in Ticaret Bakanlığı web sitesinin yayınladığı, Microsoft'un Nokia'yı satın alırken mahkemeye ilettiği belgeler, sözkonusu patentleri tamamen ortaya çıkardı. Belgeleri bulan Ars Technica'ya göre sitenin sadece Çince sürümünde sunulan belgelerde bahsedilen patentler arasında Rockstar konsorsiyumuna katılım sırasındaki patentler dahil var.

Rapora göre patentlerin 73'ü, "standart-temel patent" (SEP) ve genel anlamda akıllı telefonlarda kullanılıyorlar. Microsoft'a göre 127 patent ise Android'de kullanım alanı buluyor. Son bölümde ise "SEP olmayan" 68 patent başvurusundan ve 42 patentten bahsediliyor. Tam liste için buraya ve buraya göz atabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları