Müzik dünyası eskiyi tekrar keşfediyor

Müzik albümleri CD ve MP3'lerle tanışalı çok oldu; ama geçen yıla damga vuran farklı bir isim oldu..

Geçmişe dönüş!

Günümüzde teknoloji meraklıları için müzik denilince akıllara, CD'ler, MP3'ler ve hatta internet üzerinden müzik dinlemek geliyor. Müzik endüstrisinin teknolojiyi kucakladığı son yıllar boyunca aynı zamanda çok da ilginç bir gelişme yaşanıyor. Herkesin dikkati CD ve MP3'lerdeyken pek çok kişinin artık devrinin geçtiğini düşündüğü plaklar 2008 yılında satış rekoru kırdı! Farklı plak satıcıları arasında özellikle sivrilen bağımsız bir müzik firması olan SoundScan sadece geçtiğimiz yıl toplam 1,88 milyon plak sattı. Bu rakam 17 yıllık firmanın tarihinin en yüksek plak satış rakamı. Bu sırada 2006'da 553,4 milyon CD satan firma, 2008'de sadece 360,6 milyon satabilmiş. Plakla beraber artan satışlar MP3'lerde de görülebiliyor. 2006'da 32,6 milyon MP3 satan SoundScan, 2008'de 65,8 milyona ulaşmış.

Geçmişe dönüşün nedenleri

Geçmişe dönüşün nedenleri

Özellikle müzikle profesyonel olarak uğraşanlar veya müzik konusuna özel bir ilgisi ve merakı bulananlar için bu çok da şaşırtıcı bir gelişme olarak değerlendirilmedi. Plakların dijital değil analog olması, müziği sanatçının orijinal sesine en yakın taklidini üretebilmesi açısından tüm benzerlerinden çok daha başarılı olmasına neden oluyor. Müzik profesyonelleri ise son derece yaygın olan iPod ve benzeri MP3 oynatıcıların ses kalitesinin olabilecek en kötü seviyede olduğunu fakat en kullanışlı müzik dinleme yöntemi olduğunu da kabul ediyorlar.

Satışlarda ki bu artışların tek sebebi sadece müzikseverlerin kaliteli müziği yeniden keşfetmesi değil. Teknolojinin de plaklara katkısı oldu. Artık daha kaliteli ortamlarda ve daha kaliteli malzemelerle gerçekleştirilen plak kayıtları eskiye oranla çok daha yüksek seviyede bir müzik kalitesi ortaya koyuyor. Eskiden 120 gram olan plakların, kaliteyi arttıran yeni bileşenler eklenerek artık 180 gramlık hale gelmesi de bunun bir örneği.

Okuyucu Yorumları