Müzik sonradan değil, doğuştan öğreniliyor

Bu işe gönül mü verdiniz? O zaman gen kodlarınızın buna müsait olup olmadığına emin olun!

Doğuştan geliyormuş!

Müzik ruhun gıdasıdır... Her insan o ya da bu şekilde müzik dinler ve bir şekilde kendisini rahatlamış hisseder. Birbirinden farklı müzik türleri ile ilerleyen sektörde var olmak içinse müzisyenler ziyadesiyle efor harcarlar.

Hemen herkesin bildiği üzere, sahne alacak müzisyenlerin çalışma tempoları yüksek ve bir o kadar da zorlayıcıdır. Peki, müzisyen olmak ya da basitçe müzik yeteneğine sahip olmak ne kadar zor? Günümüzde birçok insan, kaliteli müzik yapan kişilerin, çaldıkları enstrümana ya da notalara çok fazla zaman harcayarak bir noktaya geldiklerini düşünür fakat Karolinska Enstitüsünden Miriam Mosing'in yaptığı bir araştırmanın sonucuna göre, müzik yeteneği doğuştan geliyor. Hatta gerçek bir maestro olmak için, tüm bu yeteneğin genlerimizde kazılmış olması gerekmekte.

Araştırmasının binlerce tek yumurta ikizi ve farklı kardeş genleri üzerinde geliştiren Mosing, kişinin melodi, ses perdesi ve ritim duygularını önceden geliştirilebilip geliştirilemeyeceği üzerinde uzun süren bir çalışma yaptı. Ne yazık ki ortaya çıkan sonuçlara göre önceden yapılan yoğun pratiklerin hiçbir gelişme göstermediği ortaya çıktı. Tabii ki bu sonuç genleri müziğe yatkın kişilerin hiç çalışmadan müzisyen olacakları anlamına gelmiyor. Kişi, müzik yeteneğine sahip olsa bile içindeki müzisyene ulaşmak için büyük çaba sarf etmekle görevli...

Okuyucu Yorumları