NASA'dan Hiç Gerçek Olmayacak Bir Araç!

NASA, sergilediği yeni Mars aracı ile adeta şov yapıyor. Ama işin kötüsü, bu araç asla uzaya çıkamayacak!

NASA'dan hiç gerçek olmayacak araç!

2012 yılının Aralık ayında, Curiosity aracının Mars yüzeyine iniş yapmasından sadece birkaç ay sonra, National Aeronautics and Space Administration (NASA) kızıl gezegene bir sonraki görevini duyurmuştu: Mars 2020.

Mars 2020 görevi Mars'a bir araç daha indirmek istiyor ancak bu sefer görev, Mars'ta geçmişte olabilecek yaşam izlerini ve geçmişteki yaşanılabilirliği incelemek. Bu görev Curiosity aracının görevine oldukça benzese de, en önemli fark araçların üzerlerindeki bilimsel cihazlar olacak. Microsoft'un HoloLens'i henüz isimlendirilmeyen aracın tasarlanmasında görev almıştı.

Henüz iniş konumuna karar verilmiş değil. Neyse ki liste, sadece üç konum adayına kadar indirilmiş durumda. Ancak NASA'nın pek pratik olmayan bir çalışması daha söz konusu: Mars için tasarlanmış bir konsept insanlı araç.

Kennedy Uzay Merkezi Ziyaretçi Kompleksi'nde "Summer of Mars" (Mars Yazı) etkinliği sırasında gösterilen araç, "astronotların Mars'ı keşfetmek için kullanabilecekleri teknolojilere sahip bir uzak zamanlı bilimsel temalı araç" olarak tanımlanıyor.

Araç, Hollywood filmlerinden çıkmış gibi gözüküyor ve bunun iyi bir sebebi var: Araç, Shanon ve Marc Parker tarafından tasarlandı ve üretildi. İkili, Hollywood için film dekorları üretiyorlar ve en bilindik ürünleri, Tron filmindeki motosikletler.

CBS ile yapılan bir röportajda Marc, bu aracın geliştirilmesine ne kadar fazla çaba harcandığını anlattı ve aracın neredeyse her parçasını kendileri ürettiklerini söyledi. Aracın görüntüsü çok pratik bir kullanım sunmuyor gibi görünüyor. Shanon, konseptin bazı parçalarının "sadece tasarım için" ve "iyi gözükmesi için" olduğunu söyleyerek bu durumu açıklıyor.

Aracın kendisi alüminyum ve karbon fiberden üretilmiş, 8.5 metre uzunluğunda, 4.25 metre genişliğinde ve 3.35 metre yüksekliğinde. Araç, bir SUV gibi sürülmesi için tasarlanmış ve tavanındaki güneş panelleri ile dolan 700 voltluk bataryaya sahip. Aracın içerisinde dört oturma yeri ve astronotların deneylerini yapabilecekleri sahte bir laboratuvar bulunuyor.

NASA, bu konsept aracın sadece sergi amaçlı olduğunu, Mars yüzeyine kesinlikle iniş yapmayacağını söylüyor. Yani yakın zamanda bu konsept aracın tamamlanmış, çalışır bir modelini görmemiz mümkün görünmüyor.

Peki NASA bu aracı neden sergiliyor? Ajans, 2012 yılında Curiosity aracının yarattığı heyecanı tekrar canlandırmak istiyor ve bu Hollywood benzeri aracın ajansın tam olarak ihtiyacı olan şey olması mümkün...

Okuyucu Yorumları