Nerede bu 4GB RAM?

32 bit bir PC'de 3GB RAM'den fazlasını göremiyoruz! Peki bunun nedenini hiç merak ettiniz mi?

Nerede bu 4GB RAM?

RAM'lerin her bir baytı kendi adresine ihtiyaç duyar ve işlemci de bu çoklu adreslerin uzunluğunu kısıtlar. 32 bit bir işlemci, 32 bit uzunluğundaki bayt adreslerini kullanır. Bu da 4,294,967,296 yani 4 GB'a tekabül eder.

Peki 32 bit işlemcili bilgisayar 4 GB RAM'i görmesi gerekirken neden bilgisayarlar tam olarak bu rakama ulaşamaz? Çünkü bayt adresleri sadece RAM'e hizmet etmez. PCI gibi bu adreslere ihtiyaç duyan başka donanımlar da mevcuttur.

Bu konuda en açgözlü parça grafik kartı. Günümüz grafik kartları en az 1 GB RAM içerir ve yine bu baytların her biri, bir adrese ihtiyaç duyar. Dolayısıyla grafik kartlarının RAM'den çaldığı oran bir hayli fazladır.

4 GB'lık RAM'den tam randıman almak için yapılacak en mantıklı hareket 64 bit bilgisayara geçmek. Bunu yapacak durumunuz yoksa, 32 bit işlemciyi 64 GB'a yükselten Physical Address Extension (PAE) adında bir teknoloji mevcut.

32 bit bilgisayarların çoğu bu teknolojiyi destekliyor. Ancak kötü haber ise, "server edition" kullanmadığınız takdirde, PAE'den yararlanmanız mümkün değil.

Okuyucu Yorumları