Nikon D600 testte!

Nikon'un tam-kare DSLR'si D600, hızı, çekim kalitesi ve A'dan Z'ye tüm detaylarıyla testte!

Nikon D600 testte!

Piyasayı kasıp kavuran aynasız kamera fırtınasına cevap Nikon'dan geldi. Büyük ve tam-kare sensöre sahip D600'ün sadece gövdesi ortalama 5.200 TL. Her ne kadar bu fiyat pek çok amatör fotoğrafçının bütçesini aşsa da (üstelik tam-kare DSLR lensleri de bir o kadar pahalı), Nikon ilk defa bu kadar büyük bir tam-kare sensöre sahip kamerayı bu fiyattan alıcıya sunuyor.

Fakat soru hala kafamızda: D600'ün, üst modeli D800'den farkı ne? Kamera gerçekten çok mu iyi; fiyatını hak ediyor mu? Tüm bu soruların cevaplarını bulmak için D600'ü en ince detayına kadar test ettik...

24 megapiksel, az gren...

24 megapiksel, az gren...

İlk olarak çözünürlük: D800, devasa 36 megapiksel çözünürlüğü 36x24mm'lik sensör paketlerinde sunarken, D600 "sadece" 24MP çözünürlük sunabiliyor. Sensördeki her piksel, olduğundan daha büyük görünüyor, bu sayede daha iyi gren (noise) performansı sağlanıyor. Laboratuvar testleri de tahminlerimizi doğru çıkarıyor: 6.400 ISO'ya kadar çekilen fotoğraflar yüzde 100'de görüntülenirken gren gözükmüyor. A3 çıktılarda dahi ilk ISO-boost seviyesinde (ISO 12800) çekilen fotoğraflarda rahatsız edici seviyede gren olmuyor. Maksimum ISO 25.600 fakat sadece çaresiz kaldığınız durumlarda kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

D600'ün gren seviyesi, selefi D800 ve rakibi 21MP tam-kare sensöre sahip Canon EOS 5D Mark II ile benzer seviyede. Kenar keskinliği, resim yüksekliği başına maksimum 1.787 çizgi çifti (ISO 100)- ki bu oldukça iyi bir değer. ISO 400, 800 ve artan her hassasiyet seviyesi çözünürlükten yaklaşık 50 çizgi çifti götürüyor. D600'ün kontrast farklılık performansı ise ortalama seviyede. Laboratuvar testlerinde detayların sadece yüzde 65 (ISO 100) ve 43 (ISO 3200) arasında olduğunu gözledik. Pratikte ise uzmanlar bunu gözlese de bu kadar keskin sonuçları fark edemediler. Dinamik aralığın sınırları çok dar: D600, ISO 100 seviyesinde 10,7 f-stop sunuyor. Renk doğruluğu ise iyi (9.3 Delta-E).

Tam kare, çok rahat...

Tam kare, çok rahat...

Konu kullanım rahatlığına gelince, D600'ün eline su dökecek kamera bulunmuyor. 860 gram ağırlığıyla her an çekime hazır olan D600, tam-kare kameralarda hafiflik alanında lider konumda. Boyut olarak ise, APS-C görüntü sensörlü orta-seviye DSLR D7000'den biraz daha büyük. Gövde elinize rahatça oturuyor ve büyük lenslerle bile elinizden kaymayacağı güvencesini hissettiriyor. Contalı kapaklar kameranın iç parçalarını ve bağlantı noktalarını toz ve nemden koruyor.

Nikon, kontrol düğmelerini iyi yerleştirmiş. Fakat deneyimli Nikon kullanıcıları birkaç ana tuşun yer değişikliğinin sebebini merak edeceklerdir. İki merkez döner-teker yanlış ayarlanmalara karşı güvene alındı ve sahne modları (mode) ve kayıt türüne (drive) erişim sağlandı. İki bölge şahsi ayarlar için ayrılmış, Quiet-Mode(Sessiz-mod) ise gren hassasiyeti olan zamanlarda çekim için ideal. Ayrıca, lensin yanında bulunan iki düğmeye 22 ayrı fonksiyondan biri atanabiliyor.

Yararlı ekran, yüzde 100 vizör...

Yararlı ekran, yüzde 100 vizör...

Dikdörtgen vizör tüm görüntü alanını gösteriyor (0.7x büyütmede) - rakibi Canon EOS 6D ile kıyaslandığında önemli bir fark... 3.2 inçlik ekranın büyüklüğü iyi ve yüksek çözünürlüklü (921.000 piksel), keskin ve yüksek kontrastlı görüntüler sunuyor. Mevcut ayar bilgilerini göstermek için de üst bölümde ufak bir LCD ekran bulunuyor.

Neredeyse diğer tüm tam-kare kameralar ve özellikle EOS 6D ile arasındaki en önemli farklardan biri de entegre flaş. D600'ün entegre flaşı sayesinde her zaman flaşlı çekimlere hazır olabiliyorsunuz. Ayrıca Nikon'un uzaktan kumandalı flaşlarının takılabileceği bölüm de bulunuyor D600'ün gövdesinde. Kısacası D600, flaşlı çekimlerde sizi hiçbir zaman yarı yolda bırakmıyor.

İsabetli otofokus sistemi

İsabetli otofokus sistemi

D600'ün otofokus sistemi D7000 ile aynı: 39 AF noktasına sahip, 9 çapraz tip sensörü var ve üst seviye DSLR D4 ile aynı hassasiyete sahip. Aktif noktalar için hem 9 hem de AF aktif 39 alan noktasından seçim yapabilirsiniz. D600'ün gövdesinde otofokus sürücüsü olduğu için, otofokus motoruna sahip olmayan eski lensler de bu özelliğe sahip olabiliyorlar. Hem elle hem de otomatik odaklamada deklanşör gecikmesi çok düşük. Live-View modunda ise keskin bir görüntü elde etmek için bir saniyeye yakın beklemek gerekiyor. Bu gecikme video çekimi sırasında da meydana geliyor.

D600'ün video yetenekleri D800'e çok yakın. Tam (FX) ya da kesik-faktör (DX) formatlarda Full HD çözünürlükte saniyede 24, 25 ya da 30 kare video kaydı yapabiliyor.

Hızlandırılmış çekim (time-lapse) kayıt modunda belirlenen aralıklarla fotoğraf çekebiliyor ve daha sonra bunları 24 kareden 36.000 kareye varan hız aralığında oynatabiliyor.

Bağlantı seçenekleri oldukça geniş: Mikrofon girişi, kulaklık ve HDMI çıkışı. Ayrıca profesyoneller için oldukça önemli olan Live-Signal girişi de bulunuyor.

D600, seri çekimlerde saniyede 5.3 kare çekebiliyor. RAW ya da JPEG formatlarından birini seçmenize bağlı olarak seriler 2-3 saniye sürebiliyor.

Medya depolama için iki SD-HC ya da SD-XC slotu bulunuyor. Kullanıcılar isterse verileri her iki karta da yazarak güvene alabiliyor ya da farklı verileri farklı kartlara yazabiliyorlar (JPEG/RAW, Foto/Video).

Uzun kullanım ömrü sunan bataryası, tek şarjda 1.670 kare fotoğraf çekimine izin veriyor. Bu değer, gerçekten de iyi...

Sonuç

Sonuç

D600 ile birlikte Nikon, üst-seviye DSLR kadrosuna yeni ve ateşli bir üye ekliyor. İleri seviye amatörler, D7000'den bu yana giderek sayısı artan bir kitle ve bu kitlenin kameraları da oldukça iddialı. Görüntü kalitesi D4 ya da D800'e kafa tutacak kadar iyi - genellikle profesyoneller daha hafif gövdeli bir ikinci kamera ararlar; burada D600 karşılarına çıkıyor.

Otofokus, kullanım, hız ve video kayıt konularında çok yüksek performans sunuyor kamera fakat GPS ve Wi-Fi gibi modern teknolojilerden yoksun. Pil ömrü ise son derece iyi...

Bir bakışta Nikon D600

Bir bakışta Nikon D600

.

Okuyucu Yorumları