Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Nokia'nın Windows Phone 8.1'le gelen, yeni 600 TL'lik telefonu Lumia 630'u test ettik!

Lumia 630 detaylı testte!

Lumia 630'un anahtar özellikleri - II

Lumia 630'un anahtar özellikleri - II

Windows Phone 8.1, Skype'ı ön-yüklü olarak sunuyor ve uygulama, bağlantı bulduğu anda sizi Skype ağına bağlıyor. Skype'ın tüm özelliklerini telefonunuzdan kullanabildiğiniz gibi, normal bir çağrıdan Skype aramasına geçiş yapmanıza da izin veriliyor. Bu sayede mobil ağ bağlantınız zayıflandığında, Wi-Fi bağlantınız varsa görüşmenize devam edebiliyorsunuz. Skype'ın yüklü geldiği bir telefonda ön kameranın olmaması ise biraz garip.

Lumia 630 gibi hesaplı bir telefon için şaşırtan bir özellik ise, cihazın hareket ve konum verilerinizi toplayıp, bunları ön-yüklü gelen sağlık uygulamaları Bing Health ve Fitness uygulamasıyla kullanmanıza izin vermesi. Testlerimizde adım ölçerin isabeti bizi şaşırttı. Adım ölçer, farklı türde egzersizleri takip edebildiği gibi uygulama, size çeşitli egzersizler ve diyetler önerebiliyor. Tüm egzersizlerinizin kaydı tutuluyor ve dilediğinizde bunları bir arada görüntüleyebiliyorsunuz.

Lumia 630, diğer Lumia'lar gibi Microsoft Office ve OneNote ile geliyor. Bu uygulamalar, ucuz bir telefon için bizce harika ek özellikler. Lumia 630'un çift SIM kartlı sürümü, onu çok amaçlı olarak kullanmanızı kolaylaştırıyor.

Medya ve CHIP Online yorumu

Medya ve CHIP Online yorumu

Medya

Windows Phone 8.1, müzik ve video uygulamalarıyla tüm medya ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Fotoğraflar uygulamsı ise adından anlayacağınız üzere fotoğraflarınızı gösteriyor.

Müzik çalıcısı, ondan bekleyeceğiniz gibi çalışıyor ve temel tüm işlevleri sunuyor. Giriş ekranınızdan parçaları atlamanız mümkün olmasa da, bunu kilit ekranınızdan yapabiliyorsunuz. Ses kalitesinin ise müziği kulaklıkla dinlediğimizde oldukça iyi olduğunu gördük.

Ekran, piyasanın en iyisi olmasa da video izlerken resmi net ve parlak bir biçimde görebiliyorsunuz.

Lumia 630, MP3, WAV, eAAC+, WMA, MP4, H.264, H.263 ve WMV dahil olmak üzere tüm popüler ses ve video biçimlerini destekliyor.

CHIP Online yorumu

Nokia Lumia 520'yle harikalar yaratan Nokia ve Microsoft, Lumia 630 ile birlikte bir başka saygıdeğer telefon ortaya çıkarıyor. Cep, uygun fiyatına rağmen tüm temel işlevleri yerine getiriyor ve temel işlevlere ek olarak iyi bir pil ömrü ve Windows Phone 8.1'in yeni işlevlerini de sunuyor.

Lumia 630'un kusursuz bir telefon olduğunu söylemiyoruz, ancak 600 TL'lik fiyatıyla piyasada uygun fiyatlı ceplerin arasında iyi bir seçenek olarak yerini almış bulunuyor.

Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Lumia 630'da fiziksel deklanşöre yer verilmemiş olması, kamerayı tek elle tutup, diğer elinizle ekrana dokunmanız gerektiği anlamına geliyor.

Otomatik modla çektiğimiz manzara fotoğraflarının fena olmadığını söyleyebiliriz. Yakından çektiğimiz fotoğraflar da çok kötü değildi. Ancak flaşın olmaması, karanlıkta çekeceğiniz fotoğrafların iyi olmayacağı anlamına geliyor. Gece moduyla yaptığımız denemelerde çok önemli bir fark görmedik.

Lumia 630'un video yetenekleri de oldukça kısıtlı. 30FPS'de 720p kayıt yapabilen cihaz, bu alana Lumia 620 ile benzer bir performans sergiliyor.

Kamera

Kamera

Kamera

Nokia Lumia 630'un kamerası, cihazın en çok hayal kırıklığı yaratan bileşeni. Arka taraftaki 5 megapiksellik sensör, herhangi bir flaş sunmuyor. Ön yüzde ise kamera bulunmuyor. Bu durum sizin için sorun oluşturuyorsa, size iyi bir alternatif olarak Lumia 620'yi önerebiliriz.

Lumia 630'un kamerasının seçenekleri kısıtlı. Ayarlayabildiğiniz seçenekler arasında beyaz dengesi, görüntü oranı, pozlama değeri ve ISO var. Bunların yanında gece, spor ve otomatik olmak üzere üç mod arasında seçim yapabiliyorsunuz.

Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Daha önce de söylediğimiz gibi Lumia 630'u eli küçük olanlara öneremeyeceğiz. Eliniz küçükse uzun çağrılar sırasında rahatsızlık yaşamanız olası.

Wordflow klavyesi, Windows Phone'un çizerek yazmanızı sağlayan hoş ek işlevlerinden. Ancak ekranın çok kaygan ve hızlı olmaması, bazen işinizi zorlaştırabiliyor. Biz, QWERTY klavyeyle yazmayı daha olay bulduk. 4.5 inç'lik ekranda metinleri rahatça okuyabiliyorsunuz.

Windows Phone 8.1'in en temel uygulamaları sunduğu doğru, ancak uygulama mağazası Android ve iOS'un mağazalarının gerisinden geliyor. Bununla birlikte Microsoft, Xbox Live entegrasyonu sayesinde başka yerde bulamayacağınız bazı teklifler sunuyor.

Temel özellikler

Temel özellikler

Temel özellikler

Windows Phone 8.1'de birçok değişiklik olsa da, arama yapma, mesaj gönderme gibi temel işlevler olduğu gibi duruyor. Arama yapmak için Telefon uygulamasını açmanız yeterli oluyor. Bunu yaptığınızda karşınıza son çağrılarınız, gelen çağrılar ve cevap vermediğiniz çağrıların listesi geliyor. Her birinin yanında çağrının tarih ve saati gösteriliyor.

Windows Phone'da başımıza sıkça gelen kişilerin kopyalarının oluşması sorunu, Lumia 630'da da devam ediyor. Facebook ile bağlanmanız halinde tüm kişileriniz aktarılıyor ve rehberde arkadaşlarınızı iki kez görmeye başlıyorsunuz.

Tuş takımı, akıllı çevirmeyi desteklemiyor; bu yüzden onu sadece yeni bir numara çevirmek veya kişi eklemek için kullanacaksınız. Bununla birlikte görüşmelerdeki ses kalitesi ortalamanın üzerindeydi ve hattan düşme, karşıdaki kişiyi duyamama gibi sorunlar yaşamadık.

Pil ömrü

Pil ömrü

Pil ömrü

Nokia Lumia 630, 1830mAh kapasiteli bir pille geliyor ve bu kapasite, Lumia 520'nin 1300mAh, Lumia 620'nin ise 1430mAh kapasiteli pillerine göre hatırı sayılır bir gelişme sunuyor.

Kapasitedeki bu artış, telefonun pil ömrüne de yansımış. Lumia 630, artık bir günü sorunsuz bir biçimde çıkarıyor. 24 saat telefonunuzu elinizden düşürmemek gibi bir alışkanlığınız yoksa, sorun yaşamayacaksınız.

Wi-Fi açıkken, ekran tam parlaklıktayken, sosyal ağ ve e-postalar push'a ayarlıyken izlediğimiz 90 dakikalık bir video, pilin yüzde 100'den yüzde 77'ye gerilemesine neden oldu. Bizce bu, hiç de fena bir performans değil.

Nokia'ya göre Lumia 630, 25 günlük bekleme süresi, GSM üzerinde 16.4 saat konuşma süresi, 3G üzerinde 13.1 saat konuşma süresi sunuyor; 58 saat müzik, 7 saat video çalabiliyor. Bu size yetmiyorsa, pil ömrünüzü uzatmanızı sağlayacak, uygulamaların arka planda eşitlenmesine engel olan bir pil tasarrufu modu da sunuluyor.

Arayüz ve performans - II

Arayüz ve performans - II

Windows Phone 8.1'in arayüzüne gelen en büyük değişiklik ise yeni uyarı merkezi. iOS ve Android kullanmış olanlar, uyarı alanını yakından tanırlar. Giriş ekranındayken veya uygulama listesindeyken parmağınızı yukarıdan aşağıya doğru çekerek uyarılarınıza ulaşabiliyor, aynı zamanda Wi-Fi, Bluetooth, kamera ve ekran parlaklığı ayarlarını hızla değiştirebiliyorsunuz.

Lumia 630, 1.2GHz dört çekirdekli Snapdragon 400 işlemci ve 512MB RAM ile geliyor ve bunun sonucu olarak Lumia 520 ve 620'den daha iyi bir performans sunuyor. Önceden can sıkan web sitesi yükleme süreleri, Lumia 620'de iyileşmiş olsa da tamamen ortadan kalkmamış. En iyi performansı web sitelerinin mobil sürümlerinde alacağınızı söylemeliyiz.

Adreno 305 GPU ile gelen Nokia Lumia 630, Xbox bölümü sayesinde 3 boyutlu oyunları oynamanıza izin veriyor, ancak ucuz bir telefona sahip olduğunuzu unutmayın ve beklentilerinizi çok yüksek tutmayın.

Fiyatı dolayısıyla 4G desteğinden yoksun gelen Lumia 630, artık standart haline gelen Wi-Fi ve 3G bağlantı özelliklerine sahip. Web tarayıcısı olarak elbette Internet Explorer'ı kullanıyorsunuz. Windows Phone 8.1 güncellemesiyle beraber Internet Explorer da güncellenmiş ve 11. sürümüne yükselmiş; ancak görünürde büyük bir yenilik sunmuyor.

Arayüz ve performans - I

Arayüz ve performans - I

Arayüz ve performans

Nokia Lumia 630'ün arayüzü, önceki nesil Lumia'lara oldukça benziyor ancak Windows Phone 8.1, birkaç önemli değişiklik yapmış. Ekranlar arasındaki geçişin Windows Phone 8'e göre daha akıcı olduğunu gördük.

4.5 inç'lik ekran, piyasanın en keskin görüntülerini sunmuyor ancak kutucuklar ve menüler yeterince keskin görünüyorlar. Ekranın tepki süresi iyi olsa da, fiziksel anlamda kayganlığı iPhone 5S veya HTC One kadar iyi değil. Ekranın parmak izlerinizi toplaması da çok uzun sürmüyor.

Windows Phone 8.1, giriş ekranınızdaki sütün sayısını 1 sütun artırmanıza izin veriyor, böylece 3 sütuna sahip olabiliyorsunuz. Lumia 930 gibi 5 inç'lik, geniş telefonlarda bu işe yarayabilse de, işlev Lumia 630'da arayüzü biraz karıştırabiliyor. Ancak üçüncü sütunu etkinleştirmek gibi bir zorunluluğunuz bulunmuyor.

Canlı kutucuklarınızı istediğiniz gibi sıralayabilmenin yanında, giriş ekranınıza sabitlenebilen klasörler oluşturarak kutucuklarınızı çok daha derli toplu bir hale getirebiliyorsunuz. Bu işlev, Nokia tarafından dahil edilmiş ve bize sorarsanız çok da hoş olmuş.

Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Tüm dünyanın beğenisini kazanarak satış rekorları kıran Nokia Lumia 520'nin ardından Nokia ve Microsoft, alt seviye ceplerde elde ettiği gücü korumak, bu alanda daha da güçlenmek istiyor. Lumia 630 ise kutusundan Windows Phone 8.1 ile çıkan ilk Windows Phone'lu telefon olma özelliğine sahip.

Lumia 630'un fiyatı, Lumia 520'nin sadece bir basamak üzerinde olsa da, Windows Phone 8.1 sayesinde sunduğu çok daha fazla ek özellik var. Windows Phone 8.1 güncellemesinin normal bir güncellemeden çok daha fazlasını sunduğunu, işletim sistemini neredeyse baştan aşağı yenilediğini belirtmekte fayda var. Güncelleme, Windows Phone 8'in sevilen özelliklerinin hepsini korurken Word Flow Keyboard ve yeni bildirim merkezi gibi özelliklerle platformun iOS ve Android'e yaklaşmasını sağlamış.

Windows Phone'da yapılan diğer yenilikler arasında bulunan Data Sense ve Wi-Fi Sense gibi işlevler, veri kullanımınızı yönetmenizi kolay bir hale getiriyor. Cihazın yeni ClearBlack ekranı ise Xbox oyunları dahil, çeşitli eğlence işlevlerinden ve özelliklerinden faydalanmanızı sağlıyor.

Lumia 630'un anahtar özellikleri - I

Lumia 630'un anahtar özellikleri - I

Lumia 630'un anahtar özellikleri

Windows Phone'un en önemli yeniliklerinden bir tanesi olan Cortana, Microsoft'un rakip telefonlardaki Siri ve Google Sesli Arama işlevlerine verdiği bir cevap. Telefonunuzun dilini İngilizce olarak ayarladıktan sonra kullanmanıza izin verilen işlev, tahmin edebileceğiniz gibi şu an Türkçe komutlarınızı desteklemiyor. Ancak Cortana'nın işletim sisteminin temel işlevleriyle iyi biçimde entegre olduğunu, İngilizce komutları başarıyla algıladığını gördük. Özelliğin Türkiye'ye de sunulmasını heyecanla bekliyoruz, ancak bunun ne zaman olacağı (veya olup olmayacağı) hakkında elimizde herhangi bir bilgi yok. Cortana'nın İngiltere'de kullanılmaya açılması, "bu sene içinde" gerçekleşecek.

Lumia 630, birkaç eğlence işleviyle entegre edilmiş olarak geliyor. Bunlardan biri olan Mix Radio, Last.fm ve Spotify'ye hoş bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Çevrimiçi ve çevrimdışı kullanılabilen Mix Radio, Microsoft'un kendi müzik uzmanlarının bir araya getirdiği çalma listeleri sunuyor. Müzikleri aramanız veya kendi çalma listelerini oluşturma izniniz, tabi ki var. Uygulama, aynı Spotify gibi müzik zevkinize uygun radyolar önerme işlevine sahip. Listelerinizi Facebook ve Twitter üzerinden paylaşmanız mümkün.

Bir başka hoş yenilik, klavye üzerinde parmağınızı gezdirerek yazmanıza izin veren Wordflow Keyboard. İşlev bizce başarılı ancak tahmin yetenekleri, henüz Swiftkey gibi kök salmış alternatiflerin seviyesinde değildi.

Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Telefonun sol tarafında herhangi bir düğme, port veya işlev bulunmuyor. Sol üst tarafta 3.5 mm'lik bir kulaklık girişi, ortada ise micro USB portu var.

Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Lumia 630'un sağ kenarı, tüm fiziksel düğmelerine ev sahipliği yapıyor. Ses düğmesi ve güç düğmesi bu tarafta yer alıyor. Nokia'nın imzası haline gelen kamera düğmesi ise Lumia 630'da ne yazık ki kaldırılmış bulunuyor.

Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Cihazın ekranı geniş olsa da siyah çerçevenin dar olduğunu söylemek zor. Çerçeve, üst ve alt taraflarda geniş bir hal alıyor. Telefonun arkasında ise küçük bir hoparlör, ortada 5 megapiksellik bir kamera, merkezde ise Nokia logosu yer alıyor.

Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Telefonun çözünürlüğü, inç başına ancak 271 piksel sağlayabiliyor, ancak bu fiyata çok daha yükseğini beklemek haksızlık olurdu. Lumia 630'u eldivenlerde de kullanmanız mümkün, bu özellikle kış geldiğinde işinize yarayacak bir özellik olabilir.

Tasarım

Tasarım

Tasarım

Lumia 630, çıkartılabilen, aynı zamanda değiştirilebilen bir kapakla geliyor. Kapaklar için renk seçenekleriniz arasında açık yeşil, açık sarı, açık turuncu, daha profesyonel görünen siyah ve beyaz var. Çıkartılabilir kapak, pil ve SIM kartına kolayca ulaşmanızı sağlıyor ve aynı zamanda Lumia 630'u daha hafif bir telefon haline getiriyor. Arka kapağı çıkardığınızda 1830mAh kapasiteli pile ve 128GB'lık kartları destekleyen microSD yuvasına ulaşabiliyorsunuz. microSD kartlar, 8GB'lık dahili depolama alanını (ve 7GB'lık OneDrive bulut depolama alanını) genişletmekte faydalı olabilir.

Nokia Lumia 630, rakiplerine göre daha köşeli, sert bir yapıya sahip ancak gözden kaçmayan hoş bir tasarımla geliyor ve bu konuda, Lumia 920 gibi üst-uç ceplerin çizgisinden gidiyor. Lumia 620 ve 520'ye göre büyüyen ekran boyutu, onu 124 gram ile biraz daha ağır, 129.5 x 66.7 mm ile biraz daha geniş hale getirmiş. Köşeli tasarımla birleştiğinde telefon, elinizde oldukça geniş duruyor; bu yüzden elleriniz küçükse Lumia 630'u size öneremeyeceğiz.

Nokia Lumia 630 detaylı testte!

Lumia 630'un içerisindeki yeni bir donanım, onun adımölçer olarak çalışabilmesine izin veriyor. Bu yönelik SensorCore SDK, Build 2014'te duyurulmuştu.

Lumia 630'un tek güncellenen yanı, elbette işletim sistemi değil. Cep, 4.5 inç'lik ClearBlack ekranında 480x854 çözünürlük sunarken, 1.2GHz dört çekirdekli Snapdragon 400 işlemcisi ve 512MB RAM'i ile akıcı bir arayüzü garantiliyor. Telefon, bu özellikleriyle Lumia 520 ve 620'yi de geçiyor.

Lumia 630, yerine geçtiği Lumia'lardan iyi olsa da, bazı özellikleri eksik kalmaya devam ediyor. NFC, kamera flaşı ve ön yüz kamerası gibi özelliklere sahip olmak sizin için şart ise, Lumia 630 size göre bir Windows Phone değil. Bunlar olmadan yaşayabilecekseniz, 600 TL'lik fiyatı için hiç de fena bir telefon sayılmaz.

Okuyucu Yorumları