Nokia'nın akıllı telefonla imtihanı!

Bir dönemin efsane firması Nokia'nın akıllı telefonlarla "fırtınalı" ilişkisini mercek altına aldık!

Nokia ve akıllı telefonlar!

Bir döneme damgasını vuran mobil telefon üreticisi Nokia'nın akıllı telefonlarla olan mesafeli ilişkisi nihayet resmiyete dökülüyor. Neredeyse on yıl süren ve gel-git'lerle dolu çelişkili açıklamaların yapıldığı bir dönemin ardından Nokia'nın akıllı telefonlarla ilgili çok daha kesin bir başlangıç yapmadan önce neler yaşadığını şöyle bir hatırlayalım:

2007 Bahar dönemi: Akıllı telefonların henüz piyasayı ele geçirmediği bu dönemde mevcut mobil telefonların yüzde 50.3'ünü üreten Nokia, pazarın tartışmasız lideri.

2007 Sonbahar - 2013 Bahar: Nokia'nın önlenemeyen düşüşünün yaşandığı ve firmanın dibe vurduğu dönem. Samsung ve Apple gibi markaların akıllı telefon pazarında yükselmeye başlamasıyla birlikte süreci iyi yönetemeyen Nokia'nın pazar payı yok denecek kadar azalıyor.

Nisan 2014: Nokia CEO'su Stephen Elop, firmanın akıllı telefon birimini Microsoft'a devretme kararı veriyor.

Kasım 2014: Akıllı telefon birimini Microsoft'un yönetimine bırakan Nokia, iPad'e oldukça benzeyen N1 Android tableti üretiyor.

20 Nisan 2015: Nokia ve akıllı telefon konsepti arasında yeniden bir yakınlaşma başladığı haberi gündeme düşüyor.

26 Nisan 2015: Nokia, resmi bir açıklama yaparak firmanın Çin'deki Ar-Ge tesisinde akıllı telefon üretmeyi amaçladığına dair iddiaları yalanlıyor ve halihazırda tüketicilere yönelik akıllı telefon üretme gibi bir planlarının olmadığını belirtiyor.

8 Temmuz 2015: Microsoft, 7.6 milyar dolar gibi bir bedel ödeyerek Nokia'nın akıllı telefon birimini bünyesinden çıkarıyor.

13 Temmuz 2015: Nokia sözcüsü Robert Morlino, firmanın akıllı telefonlarla olan ilişki durumunu "karmaşık" olarak güncelliyor.

18 Mayıs 2016: Nokia'nın akıllı telefonlarla olan ilişkisi nihayet resmiyete dökülüyor. Fakat yeni başlayan bu ilişki ilk aşamada biraz yüzeysel gibi duruyor. Zira Nokia, onun yerine yeni Android akıllı telefonların pazarlamasını yapacak olan HMD adlı bir firmaya kendi ismini kullanması için izin verecek.

Okuyucu Yorumları