Ölüm sizi nasıl yakalayacak?

Yaşınız ilerledikçe ölüm sizi nasıl yakalayacak? Bu ilginç site, aradığınız cevabı veriyor...

Ölüm sizi nasıl yakalayacak?

Belirli değişkenlere bağlı olarak nasıl ve ne zaman öleceğinizi hesaplayan basit web sayfalarına hepimizi denk gelmişizdir. Fakat bunların büyük bir çoğunluğunun pek ciddiye almadığımız basit algoritmalar üzerinde temellendiğini de biliyoruz. ABD'de yer alan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından bu amaçla hazırlanan bir web sitesi ise üzerinde bir hayli uğraşılmış çok daha kapsamlı değişkenlere dayanıyor gibi görünüyor.

Flowing Data'dan Nathan Yau'nun imzasını taşıyan bu interaktif görselleştirme sistemi kullanıcıların cinsiyet, ırk ve yaş bilgileri üzerinden hayatlarının hangi döneminde ne gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceklerini gösteriyor. Görselleştirme üzerinde beliren her bir noktanın kullanıcıların simüle edilmiş hayat durumlarını temsil ettiğini belirten Yau her geçen yılla birlikte bu hayat olasılıklarının bazılarının da sona erdiğini söylüyor.

Sistemdeki renkler ölüm nedenlerine karşılık gelirken sağ taraftaki çubuklar ise toplam yüzdelerin bir muhasebesini yapıyor. Yaşınız artık iyice ilerleyince de artık her bir ölüm nedeni sizi kaçınılmaz sonla başbaşa bırakıyor. Örneğin simülasyonu 80 yaşından itibaren çalışmaya ayarladığınızda hangi ırktan olursanız olun dolaşım sistemiyle ilgili bir sorun yüzünden hayatınızı kaybetmeniz çok daha olası görünüyor.

Okuyucu Yorumları