OpenOffice kapatılma riskiyle karşı karşıya!

Microsoft Office'in bedava alternatifi OppenOffice için yolun sonu görünmüş olabilir!

OpenOffice yolun sonunda mı?

Son zamanlarda pek güncellenmeyen OpenOffiice verimlilik paketi, projeye destek olan gönüllü sayısının azalması nedeniyle ciddi bir kapatılma riskiyle karşı karşıya. Yazılım paketi, geçen aylarda keşfedilen büyük bir güvenlik açığıyla da gündeme gelmişti.

14 senelik bir geçmişi bulunan OpenOffice'in selefi StarOffice, 1999'da Sun Microsystems tarafından satın alınmış, ardından 2002'de açık kaynak kodlu hale getirilerek OpenOffice olarak yayınlanmıştı. Sun Microsytems'in 2011'deki sahibi Oracle, projeyi durdurmaya ve onu Apache Software Foundation'a bağışlamaya karar verdi. İddiaya göre bu geçiş sırasında gönüllü geliştiricilerin önemli bir kısmı, OpenOffice'i temel alan LibreOffice projesine geçti. OpenOffice, Apache OpenOffice olduğundan bu yana proje etkinliği fark edilir derecede azaldı.

Projenin gönüllü başkan yardımcısı Dennis Hamilton, bir eposta listesinde "projenin emekliye ayrılma ihtimalinin ciddi olduğunu" söyledi. Hamilton bunun nedeni olarak projeyi devam ettiren altı gönüllü geliştiricinin, güvenlik açıklarını gidermeye yönelik yeterli kaynaklara sahip olmamasını gösterdi.

Bununla birlikte OpenOffice için tüm umutlar tükenmiş değil. Projenin bazı destekçileri, kapatma tartışmaları için henüz erken olabileceğini ve katkıda bulunacak yeni kişilerin bulunabileceğini söylüyor. LibreOffice birçok çevre tarafından daha başarılı olarak değerlendirilse de, OpenOffice'in 2015'teki indirme sayısı 29 milyonu aşmıştı.

Okuyucu Yorumları