Operatörlerle anlaşan Google SMS'i bitiriyor!

Google, GSM devleriyle yaptığı işbirliği sonucunda SMS'in yerine bakın ne getiriyor?

SMS gitti, RCS geldi!

Mobil telefonlardaki kısa mesajlaşma uzun bir süredir dünyanın her yerinde operatörler için önemli bir gelir kaynağı olmayı sürdürüyor. 1 milyardan fazla insan tarafından kullanılan WhatsApp başta olmak üzere, Facebook Messenger, LINE, iMessage ve WeChat gibi uygulamaların popülaritesine rağmen SMS (Kısa Mesaj Hizmeti) ve MMS (Multimedya Mesajlaşma Hizmeti) hala birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor.

Google ve söz konusu endüstrinin önemli kuruluşlarından GSMA, SMS ve MMS'in popülaritesi giderek artan bu uygulamalarla daha etkili bir rekabet sürdürebilmesi için bir işbirliğine gittiklerini duyurdular. Bu yeni girişimin ilk meyvesi ise SMS'in zenginleştirilmiş bir sürümü RCS (Rich Communications Services) oldu. Bu yeni mesajlaşma standardı kullanıcılara daha iyi grup sohbeti özellikleri, yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve dosya paylaşımı, video arama hizmetleri, makbuz okuma gibi yenilikler getirecek. (Elbette bu özelliklerin hepsi aslında uygulama tabanlı messenger'lar tarafından uzun bir süredir sunuluyor.)

RCS, ABD'de aralarında AT&T ve T-Mobile gibi firmaların da olduğu operatörler tarafından desteklenecek. Peki bu işbirliğinin Google'a ne gibi bir getirisi olacak? Teknoloji devi RCS'ler aracılığıyla Android platformunu daha etkili bir hale getirmeyi planlıyor. Bu doğrultuda operatörlerle çeşitli anlaşmalar yapan firma ayrıca Google Hangouts'a da özel bir RCS desteği getirerek bu uygulamasını öne çıkarmayı hedefliyor.

Okuyucu Yorumları