Oyuncak üreticisi VTech fena hack'lendi!

Çocuk oyuncakları üreten firma hack'lendi, iddiaya göre 10 binlerce çocuğun verileri ele geçti!

Oyuncak üreticisi hack'lendi!

Çocuklar için oyuncak üreten Çin merkezli firma VTech'in uygulama mağazası hack'lendi. Firmanın Cuma günü yaptığı duyuruya göre "izinsiz bir taraf" 14 Kasım'da Learning Lodge uygulamasına erişim sağladı ve müşteri bilgilerini eline geçirdi. Veritabanındaki müşterilerin ABD, Fransa, Almanya, İspanya, Belçika, Hollanda, Danimarka, Çin, Hong Kong ve fazlasında yer aldığı bilgisi veriliyor.

Hacker'ların ulaştığı veritabanının isim, eposta adresi, parola, IP adresi, posta adresi ve indirme geçmişi gibi müşteri verilerini içerdiği söyleniyor. Firmaya göre veritabanı, kredi kartı bilgilerini içermiyor. VTech, hack olayından kaç müşterisinin etkilendiğini söylemese de, hack'i ilk haberleştiren Motherboard, 5 milyondan fazla ebeveynin ve 200.000'den fazla çocuğun bilgilerinin ortaya çıktığını söylemişti. Hack'lenen veriler içerisinde iddiaya göre çocuğun adı, cinsiyeti, doğum günü de vardı.

Hacker'lar çaldıkları bu tür verilerle başkaları adında hırsızlık yapabiliyor, çeşitli olta saldırıları düzenleyebiliyor ve bu şekilde başkalarının hassas bilgilerini ele geçirebiliyorlar.

Motherboard, hack olayının sorumluluğunu üstüne alan, ancak ismini açıklamayan bir hacker tarafından bilgilendirildiğini söylüyor. İddiaya göre hacker, verilerle "hiçbir şey" yapmayı planlamıyor. Hacker'ların bazen yalnızca sistemlerin hack'lenebildiğini ispatlamak amacıyla saldırı düzenledikleri de biliniyor.

Motherboard'un verileri doğruysa VTech hack'i, son yıllarda yaşanan en büyük hack olaylarından biri demektir. Ağustos ayında hack'lenen "aldatma sitesi" Ashley Madison'dan 30 milyon hesabın bilgisi, ortaya çıkmıştı.

Vtech, hack olayını incelediğini ve gelecekte tekrarlanmaması için gerekli adımları attığını söylüyor.

Okuyucu Yorumları