"Oyunlar zararlı" diyenlere inat...

Bu haber, oyunları her konuda "günah keçisi" ilan edilmesine kızanlara ilaç gibi gelecek!

Hani oyunlar zararlıydı?

Oyun oynamanın zararlı olup olmadığının çok sık tartışıldığı günümüzde, Moleculer Psychiatry adlı dergide yayınlanan bir araştırma, oyunların ne kadar faydalı olduğuna dair ipuçları içeriyor. Araştırmanın söylediğine göre, "video oyunları oynamak, beynin mekânsal yönelim, hafıza biçimlenmesi ve stratejik planlama ile beraber, beynin motor becerilerini de geliştiriyor."

Araştırma, Berlin'de yer alan Max Planck Institue for Human Development ve Charite University Medicine St. Hedwig-Krankenhaus ortak çalışması ile gerçekleştirildi. Bilim insanları, 23 yetişkine, Nintendo XXL üzerinde, iki ay boyunca her gün 30 dakika Super Mario 64 oynattılar. Bunun yanı sıra bir kontrol grubu bu süreyi oyun oynamadan geçirdi.

Beyin taramaları, oyun oynayan grubun beyinlerinde, belirgin miktarda "gri madde" artışı gözlemlediler. Ayrıca, oyuncuların oynama isteği ve artış miktarı arasında da bir bağlantının varlığı belirlendi. Çalışmanın başında bulunan Simone Kuhn "Daha önceki çalışmalar, oyuncuların beyin yapısının farklı olduğunu göstermişti, şu anki çalışma ise video oyun oynamanın, beyin üzerindeki direkt etkisinin varlığı kanıtlanmış durumda. Bu (çalışma), özel beyin bölgelerinin, video oyunlar ile geliştirilebileceğini kanıtlıyor." cümlelerini kuruyor.

Araştırmacılar, bu bilginin, zihinsel sorunları bulunan hastaların tedavisinde kullanılabileceğini ümit ediyorlar.

Aslında video oyunları, şimdiden tedavi amaçlı kullanılmaya başlanmış durumda. North Carolina State University tarafından yapılan bir araştırma, oyun tecrübesi olan kişilerin, depresyona yakalanma ihtimalinin daha düşük olduğunu belirledi. Oyun mekanikleri, fiziksel terapi ekipmanları ile birleştirilmiş durumda. Re-Mission adlı, kanser hücrelerini patlatmayı da içeren bir oyun, genç yetişkinlerin, kanser ile mücadelelerinde yardımcı olması amacı ile tasarlandı.

Almanya'dan çıkan beyin araştırmaları, oyunların beyin üzerindeki etkilerini bulmak için kesinlikle daha fazla yol açıyor. Bu çalışmalar, 23 kişi gibi küçük bir grup yerine, daha büyük bir grup üzerinde yapılsa ve hatta oyun türlerinin hangi beyin bölgelerini nasıl etkilediğini bulabilseler, özellikle sağlık ve eğitim sektörüne çok büyük katkılarda bulunacağı kesin.

Okuyucu Yorumları