Oyunların kadın kahramanları!

Kadın kahramanlar, oyun dünyasına damga vurmaya başladı! İşte yeni oyunların kadın kahramanları...

Oyunların kadın kahramanları!

Geçtiğimiz yılın E3'ündeki sorunların ardından, bu yılın E3'ünün iyi bir notla tamamlandığı söylenebilir. Normalde oyunlarda kadın karakterlerin az olmaları artık neredeyse normal olarak karşılanan üzücü bir durum olsa da, bu sefer sadece bir veya iki oyunda değil, 19 oyunda kadın karakterler bulunmaktaydı. Bu oyunların sekizinde kadın ana karakterler bulunurken, ikisi ana karakteri kadın olarak oynama imkanı tanıyor, yedisinde birden fazla kadın karakter bulunuyor ve ikisinin içerisinde, hikaye için oldukça büyük önem taşıyan kadın karakterler var.

Assassin's Creed ile ortaya çıkan "kadınların animasyon için çok zor olduğu" fiyaskosundan sonra iyi yöne doğru atılmış bir adım olarak tanımlanabilir bu durum. Ancak bu sürecin, olması gerektiğinden çok daha yavaş ilerlediğini ve kadınların, oyun dünyasında hak ettikleri yerleri tartışmasız bir şekilde almaları için daha çok uğraşılması gerektiği kesin.

Oyun endüstrisi büyük oranda erkeklerden oluşmakta ve temel olarak erkek oyunculara hitap etmekte. Ancak görünene göre bu durum yavaş da olsa değişiyor. Kadın oyuncuların sayılarının artması ile beraber, oyun sektörünün kadınlara bakış açısı da sorgulanmaya başlamış durumda.

Bu yazımızda, bu yılın beklenen hit oyunlarında yer alan ve önemli rollere sahip, 19 kadın karakterden bahsedeceğiz...

Lara Croft - Rise of the Tomb Raider

Lara Croft - Rise of the Tomb Raider

Lara Croft, listedeki en tanıdık ve en sevilen isimlerden biri. Uzun zamandır aramızda olan karakterin tartışmalı giysileri – karla kaplı bir dağa şort ile rahat bir şekilde Lara dışında kim tırmanabilir ki? – bir kenara bırakılırsa, Lara Croft, Nathan Drake daha doğmadan önce ünlü bir mezar soyguncusu idi. Hayatta kalmayı en iyi şekilde başaran kişilerden biri olan Croft'un, PS4, Xbox One, PC için Rise of the Tomb Raider'da da bizleri şaşırtacağına ve heyecanlandıracağına emin olabiliriz.

Emily Kaldwin - Dishonored 2

Emily Kaldwin - Dishonored 2

Dishonored 2'den Emily Kladwin, yanlış giden suikast planlarının bulunduğu Steampunk dünyasına gelen oldukça renkli bir ek. Dishonored'daki küçük kız gitmiş ve yerine, çılgın Steampunk teknolojisi ve büyü alanında uzman olan soğukkanlı bir katil gelmiş durumda. Emily'nin yeteneği ve zekası, tanıtım videosunda mükemmel bir şekilde gösteriliyor. Ayrıca giysileri de, cosplay sevdalarının oldukça hoşuna gidecek bir şekilde tasarlanmış.

Faith Connors - Mirror's Edge Catalyst

Faith Connors - Mirror's Edge Catalyst

Heavenly Sword'un 2007 yılında kılıç kullanan ve herkesi dövmeyi başaran Nariko ile yayınlanmasının ardından 2008 yılında Mirror's Edge ve Faith Connors ile tanışmıştık. Yedi yıl sonrasında ise Faith, Mirror's Edge: Catalyst ile beraber yeni bir oyuna daha kavuşuyor. Bu sert hanım, bir kez daha geri dönerek bize gerçekte kim olduğunu bir kez daha gösteriyor.

DICE kıdemli üreticisi Sara Jansson, kısa bir süre önce Catalyst'in sadece bir devam oyunu olmadığının altını çizmişti. Bunun yerine oyun "birinci kişi hareketin sınırlarını zorlayacak ve kahramanımızın arkasındaki hikayeye daha derin bir bakış getirecek" olarak tanımlanmakta.

Evie Frye - Assassin's Creed: Syndicate

Evie Frye - Assassin's Creed: Syndicate

Assassin's Creed, tarih boyunca değişen karakterleri ile uzun süredir sevilen bir oyun. Aveline, oynanabilen nadir karakterlerden biriydi ancak kendisi sadece bir DLC içerisinde yer almaktaydı.

Evie ise, ana karakterlerden biri olarak Syndicate dünyasında yer alıyor. Ubisoft'un konu ile yakından ilgilenmesi ve kadın karakterlere daha iyi animasyonlar üretebiliyor olması güzel bir şey...

Aloy - Horizon: Zero Dawn

Aloy - Horizon: Zero Dawn

Belki de E3'te görünen en gizemli kadın karakterlerden biri. Horizon: Zero Dawn, yeşil yabanları, vahşi görünümlü insanları ve doğada gezen mekanik yaratıkları ile oldukça heyecan verici bir oyun dünyası sunmakta. Aloy, sadece bu dünya içerisindeki usta bir avcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda usta bir zanaatkar olduğunu da gösteriyor. Bu RPG aksiyon oyununda ilerlemek için de bu yeteneklerin her ikisini de kullanmanız gerekecek...

Joule - ReCore

Joule - ReCore

ReCore'un tanıtımı, en az Horizon: Zero Dawn kadar gizemliydi. Öyle ki, ana karakterin adı bile bilinmiyordu. Sonradan öğrenildiği üzere, tanıtım videosunda görünen robot mühendisi Joule adına sahip.

Bu zeki ve çevik mühendis hakkında öğrenebildiğimiz sınırlı bilgilerin en önemlisi ise, kendisini uygarlığa ne olduğunu bulmaya adamış olduğu ve çölleri, robot köpeği Mack ile gezdiği...

Rae - Beyond Eyes

Rae - Beyond Eyes

Indie oyunlar da kadın ana karakterler göstermekte oldukça başarılılar. Bu yıl, indie oyunların arasına giren yeni bir isim vardı. Beyond Eyes, kör bir kızın kedisini bulma çabasını konu alıyor.

Hollandalı geliştirici Sherida Halatoe, oyunu hakkında PC Gaming Show'da konuştu ve oyun üzerinde, üniversitede iken iş arkadaşlarının hislerini ve algılarını test etmek için nasıl çalışmaya başladığını anlattı.

Amy Ferrier - Tacoma

Amy Ferrier - Tacoma

Fullbright Studio, kadın ana karakterlere sahip oyunlar geliştirmeye pek yabancı bir firma değil. Gone Home'da da olduğu gibi Tacoma, hafif garip ve tüyler ürpertici bir sessizliğe sahip. Oyun içerisinde, Amy'nin uzay istasyonunda dolaşmasına ve kaybolan tayfasına ne olduğunu araştırmasına yardımcı oluyoruz.

Fallout 4

Fallout 4

Besthesda, Fallout 3'te de kadın ve erkek karakterler oluşturmanıza izin vermekteydi ve bu yüzden de Fallout 4'te aynı şeyi yapabiliyor olmanız pek mantıksız değil. E3 basın konferansında gösterilen demo, oluşturulabilecek karakterlere odaklanmaktaydı. Oyunun yayın tarihi 10 Kasım olarak belirlenmiş durumda.

Mass Effect: Andromeda

Mass Effect: Andromeda

Tanınan karakterleri ile kendini gösteren bir diğer oyun da BioWare'in Mass Effect serisi oluyor. Commander Shepard'ın sahip olduğu, Jannifer Hale'in muhteşem seslendirme çalışması unutulamaz. Bir sonraki N7 karakterinin de benzer bir etki yaratacağından neredeyse emin olabiliriz...

Kadınlar da savaşabilir!

Geçtiğimiz yıllar içerisinde, FPS oyunları da kadın karakterleri kullanmada daha iyi bir hal aldılar. Halo 5: Guardians, Call of Duty: Black Ops 3, Rainbow Six Siege, The Division ve Star Wars: Battlefront, E3 2015'te çok oyunculu seçeneklerde kadın karakter ile oynama imkanını sunan oyunlardı.

FIFA da ilk defa kadın futbol takımlarının seçilmesine izin veriyor ve Forza Motorsport 6, ilk defa kadın sürücülerin seçilmelerine imkan tanıyor.

Gears of War 4 de, korkutucu bir dost veya oynanabilir bir karakter olacak Kait'in tanıtımını yaptı ancak karakter hakkında ayrıntı bilgiler daha sonra açıklanacak. Tabii ki Gears serisi daha önce de oynanabilir kadın karakterlere sahipti ve en azından bir adet oynanabilir kadın karakterin bulunacağına kesin gözü ile bakılabilir.

Okuyucu Yorumları