Parlayan bandaj hayatı kolaylaştıracak...

Geliştirilen bu yeni bandaj, duruma göre parlıyor ve bizi uyarıyor. Peki bu uyarı ne anlama geliyor?

Parlayan bandaj zamanı!

Yara enfeksiyonlarını, enfeksiyon kötü bir hal almadan önce fark edip müdahale etmek oldukça zor. Bu yüzden de doktorlar, genellikle önlem olarak önceden antibiyotik kullanımına başlayabiliyor. Ancak ilk kötü bakteri sinyali ile yeşil bir şekilde parlayan yeni bir akıllı bandaj, bu durumun değişmesini sağlayabilir.

University of Bath'den kimya profesörü Toby Jenkins tarafından yürütülen bir ekibin ürettiği akıllı bandaj araştırması, henüz insanlarda test edilmemiş olsa da, bir gün doktorlar ve hastalar için erken uyarı sistemi olarak kullanılabilir. Ürünün arkasındaki mekanizmanın da oldukça zekice olduğu kesin. Bandaj, küçük, ışık saçan yeşil boya dolu kapsüllerin bulunduğu jel benzeri bir malzeme içeriyor. Bu malzeme, patojen bakterinin ürettiği toksinler ile temasa geçtiğinde kapsüller deliniyor ve ortaya çıkan yeşil ışık, istenmeyen mikropların bulunduğunu gösteriyor.

Bu teknolojinin erken kullanım alanlarından biri, yanık tedavisi olabilir. Yanık kurbanlarına genellikle önlem olarak antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Ancak, genel olarak antibiyotik dayanımının seviyesinden emin olsak da, bu yöntemin geri tepmesi söz konusu olabiliyor. Antibiyotik kullanımı, daha agresif patojenlerin ortaya çıkmasına bile neden olabiliyor.

Yakın zamandaki bir gösterimde, Jenkins ve çalışma arkadaşları, erken uyarı bandajının üç patojen biofilm ile temasa geçtikten sonra yeşil bir şekilde parladığını, ancak zararsız bakteri ile temasa geçtiğinde parlamadığını gösterdiler. Eğer gelecekteki denemeler de başarılı olursa, bu bandajın 2018 yılından itibaren klinik testlere hazır olması bekleniyor...

Okuyucu Yorumları