Parmak izi mi, PIN mi daha güvenli?

Telefonunuzun kilit ekranını parmak iziyle mi, PIN ile mi korumalısınız?

Parmak izi mi, PIN mi?

Yeni telefonunuzun ilk ayarlarını yaparken veya baştan yapılandırırken, kilit ayarlarını gözden geçirmek isteyeceksinizdir. Peki hangi kilit açma şeklini seçmelisiniz? Parmak izi mi daha güvenli ve hızlı, yoksa PIN mi? Cevabı verirken birkaç faktörü hesaba katmanız gerekiyor.

PIN mi daha güvenli, parmak izi mi?

Tamamen size özel olan parmak izinizin çok güvenli bir oturum açma yolu sunduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Aslında haklısınız, ancak bazı araştırmacılar ve hacker'lar, parmak izi sensörünü yanıltmanın yolunu buldular. Örneğin Michigan State Üniversitesi, yakın geçmişteki bir araştırmasında parmak izini 300 dpi çözünürlüğünde tarayarak özel bir mürekkeple, parlak bir kağıda yazdırdı. Bu kağıt, Galaxy S6'nın parmak izi sensörünü kandırmakta kullanıldı.

2013'te ise Almanya'daki Chaos Computer Club, bir camın üzerindeki parmak izinden çekilmiş yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafı kullandı ve bu fotoğraftan parmak izi sensörünü kandıracak bir kauçuk üretildi. Bunlar dışında internette çok bahsi geçmeyen yöntemlerin keşfedilmiş olma ihtimali de yüksek.

Peki PIN kodu ne kadar güvenli? Bu, telefonunuzdaki güvenlik özelliklerine bağlı. Örneğin iPhone, PIN kodunu 10 kez yanlış girdikten sonra telefonun içeriğini tamamen silen bir güvenlik işlevine sahip. Telefonunuzda böyle bir güvenlik işlevi varsa, onu eline geçirenin çok isabetli tahminler yapması gerekecek demektir. Denenecek farklı bir hack yöntemi yoksa ve tahminler tutmazsa, hırsızın verilerinize erişmesi mümkün olmayacaktır.

Telefonunuzda koruma mekanizması yoksa...

Telefonunuzda koruma mekanizması yoksa...

Ancak telefonunuzda PIN kodunu koruyacak güvenlik işlevleri yoksa, kodda ne kadar çok hane olursa olsun kırılması imkansız olmayacaktır. Bu durumda uzun da sürse parolanız, mümkün tüm ihtimaller denenerek bir şekilde kırılacaktır. Parolalarda veya desen kilitlerinde ihtimaller daha çok olduğundan kırılması çok daha uzun sürebilir, hatta kırılamayabilir.

Cihazınızın yazılımı, tüm ihtimallerin tek tek denenmesi anlamına gelen kaba kuvvet saldırılarına karşı önlem almış olabilir. Ancak bu, cihazınızı hack'lemeyi kafaya fena takmış birinin yeni yollar bulamayacağı anlamına gelmiyor. Örneğin aşağıdaki videoda gösterilen, artık çalışmayan, eski bir bug, iPhone'daki "yanlış tahmin sayacının" artmasına engel olarak sınırsız denemeye izin veriyor.

PIN veya parmak izi arasında yapacağınız seçim (veya ikisini aynı anda kullanma tercihiniz), telefonunuzu kimlerden koruyacağınıza göre de değişiyor. Kafede otururken yabancı birinin epostalarınıza ve dosyalarınıza kolayca erişmesini istemiyorsanız, her iki yöntem de yeterli olacaktır.

Okuyucu Yorumları