Parmak izinde yeni dönem

"Finger on the Fly", parmak izi teknolojisine yeni bir yaklaşım getiriyor.

Parmak izinde yeni dönem

Parmak izi teknolojisi, geçiş trafiğinin oldukça hızlı ilerlediği havalimanları, hastaneler ve cezaevleri gibi tesislerde kimlik doğrulama süreçlerinin hızlandırılması, hem güvenlik hem de verimlilik açısından büyük önem taşıyor. Bu tesislerin yanı sıra vize ve pasaport alımından oy verme işlemlerine kadar birçok alanda uzun yıllardır kullanılan parmak izi ile kimlik doğrulama yöntemi, teknolojideki yeni gelişmelerle daha hızlı ve verimli hale geliyor.

Hâlen kullanılmakta olan kimlik doğrulamanın geleneksel uygulamalarında, kişinin parmağını sensör üzerinde tutarak parmak izini sisteme tanıtması isteniyordu. Kimlik doğrulama alanında dünyanın önde gelen şirketi Morpho (safran) ise sürekli yenilenen parmak izi teknolojilerinde yeni bir "temassız" parmak izi yöntemini geliştirdi ve dünyanın en hızlı 4 parmağı birden aynı anda "temassız" olarak okuyan tarayıcısı Finger On the Fly'ı piyasaya sürdü.

Parmak izi ayrıntılarını (Minutiae) havada kaydediyor

Finger on the Fly çözümü, kimlik doğrulama alanında hız ve verimlilik ihtiyacını karşılıyor. Tarayıcısındaki kameralar ve hareket sensörleri, okuma alanında bir el hareketi algıladığı zaman çalışmaya başlıyor. El, tarayıcıdan geçerken cihaz 4 parmağın, birden fazla görüntüsünü yakalıyor. Bütünleşik sistemi sayesinde cihaz, kimlik doğrulaması yapmak için en iyi görüntüleri seçiyor. Tüm bu işlemlerde, saniye mertebesinde eşleşme başarısı gerçekleşiyor.

Morpho ürünlerinin Türkiye'de dağıtımı ve kurulumunu üstlenen ÖLÇSAN'ın Genel Müdürü Burak Sondal, "Finger on the Fly, parmaklardan biri zarar görmüş veya eksik dahi olsa, başlangıçta kaydedilmiş olan herhangi bir parmak izine dayanarak kullanıcının kimliğini doğrulayabilir" diyor.

Dokunmadan yüksek hızlı tanımlama

ÖLÇSAN Genel Müdürü Burak Sondal, "Genel olarak temassız parmak izi sistemlerinin esas amacı, kayıt ve kimlik doğrulama esnasında kullanıcı hatası olasılığını ortadan kaldırmaktır" diyor ve ekliyor: "Finger on the Fly sisteminde tarayıcı, kişinin eli tarayıcıdan geçerken her elin 4 parmağının görüntüsünü yakalıyor. Bu sistem aynı zamanda 3D olarak birden fazla açıdan her parmağın görüntüsünü yakalayarak doğru şekilde kayıt edilmesini sağlıyor. Böylece hastane ve havalimanı gibi yoğun geçişlerin yaşandığı noktalarda bu uygulamanın faydası büyük olacak. Binlerce kişinin giriş ve çıkış yaptığı tesislerde kimlik doğrulaması için bu temassız çözümün kullanılması, süreci hızlandırarak zaman israfını önlüyor, kullanıcı hatası olasılığını ortadan kaldırıyor, üstüne üstlük verimliliği de artırıyor."

Finger on the Fly, yüksek güvenlik seviyesiyle de dikkat çekiyor. Yüksek hızda kayıt, eşleştirme, rahatlık ve güvenliği sağlayan ürün; havalimanları ve sınır kontrol noktaları gibi yoğun geçiş yapılan bölgelerde kullanılacak. Finger On the Fly, markanın Türkiye'deki teknoloji ortağı ÖLÇSAN tarafından dağıtılacak ve mevcut sistemlere entegre edilecek.

Okuyucu Yorumları