PC başında doğru oturuyor musunuz?

PC başında hepimizin bir oturuş şekli var. Peki ama aslında nasıl oturmalıyız; hangisi doğru?

Doğru oturuyor musunuz?

Şu an ister bilgisayarınızın başında olun, ister otobüste telefonunuzdan okuyun, duruşunuzun yanlış olma ihtimali yüksek.

Kullandığımız teknolojiler, kısa ve uzun dönemli sakatlıklara yola açabiliyor. Bu sakatlıkların çoğunun nedeni ise tekrarlayan hareketlerimizden kaynaklanıyor ve engel olmanın kolay yolları var. Fizyoterapist Lorna Taylor, göz seviyesinden daha aşağıdaki bir ekrana 30 dakikadan uzun baktığınızda "küçük çaplı bir hasara" yol açtığımızı söylüyor. Ancak bu durum üst üste tekrarladığında kaslarda, bağlarda ve tendonlarda kalıcı değişikliklere sebep olabiliyor.

Masanızın karşısında doğru oturmanın yolu, tüm sırtınızı iskemlenize yaslayıp, kollarınızı 90 derece olacak şekilde ayarlayıp, ayaklarınızı önünüzde düz olarak dinlendirmekten geçiyor. Bu sırada boynunuzun nispeten rahat bir pozisyonda olmasında da fayda var.

Metin mesajı yazarken sakatlanmamak için ise cihazı vücudunuzdan biraz uzakta tutmanızda fayda var. Yazı yazmaktan dolayı başparmağınız ağrıyorsa, bunu azaltmak için yatmadan önce parmağınızın uç kısmıyla ikinci eklemi arasını sarabilirsiniz. Bunu yapmanız, aşırı kullandığınız başparmak ekleminizin zarar görmesini kısıtlayacaktır.

Okuyucu Yorumları