Philae için son çabalar sonuç verecek mi?

Dünya'ya "küsen" uzay aracı Philae, her geçen gün elimizden kayıp gitmeye devam ediyor...

Son çabalar sonuç verecek mi?

Son günlerde Star Wars'un çok uzak bir galakside geçen öyküsündeki droid'ler gündemi bir hayli meşgul etse de, aslında uzayın bize o kadar da uzak olmayan bir köşesindeki kuyruklu yıldızın üzerinde, insanoğlunun en gelişmiş teknolojisini kullanarak geliştirdiği makinelerden biri bulunuyor.

67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza geçtiğimiz yıl Rosetta uzay aracı tarafından indirilen Philae, o zamandan biri dünyaya düzenli olarak bir bilgi akışı sunuyordu. Fakat henüz anlaşılamayan bir nedenden dolayı Philae, bir süredir bilim insanlarının onunla iletişime geçmek için gösterdiği hiçbir çabaya karşılık vermiyor.

Bir anda sessizliğe gömülen Philae'den gelen en son sinyal ise geçtiğimiz Temmuz ayında kaydedildi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde kuyruklu yıldızın güneşten giderek uzaklaşmaya devam edeceği ve araçla iletişim kurmanın daha da zorlaşacağını belirtildi.

Philae, iletişim alanından tamamen çıkmadan önce bilim insanları ellerindeki zamanı en iyi biçimde kullanarak aracın momentum dönüşünden yararlanıp bazı yeni temaslar kurmayı planlıyor. Ancak bu çabanın sonuç verme ihtimali oldukça düşük görünüyor.

Okuyucu Yorumları