Pilinizi hangi uygulamalar öldürüyor?

Android'li telefonunuzun pilinin tükenmesinden hangi uygulama sorumlu? İşte bulmanın yolları!

Pil suçlularını bulun!

Pil sorunları, telefon kullanıcılarının karşısına er ya da geç çıkan sorunlar arasında. Uygulamalar, siz farkında olmadan pilinizi emip tüketebiliyorlar. Buna bazen zararlılar yol açabileceği gibi, bazen uygulamanın iyi tasarlanmamış olması da pilin hızla tükenmesini sağlayabilir.

Bu tür sorunlar için "RAM booster" veya "Task killer" uygulamalarını kullanıyorsanız durun - çünkü bu uygulamalar işleri daha da kötüye götürebilirler. İhtiyacınız olan, sorunu bulmanızı sağlayacak tanı uygulamaları.

Wakelock Detector (root)

Wakelock Detector, hangi uygulamaların cihazınızın uyumasına engel olduğunu size gösterebiliyor. Hangi uygulamaların wakelock'ları, hangi sıklıkta kullandığını Wakelock Detector sayesinde görebiliyorsunuz.

Hangi uygulamaların cihazınızı gereksiz yere uyanık tuttuğunu öğrendikten sonra onları kapatabilir veya tamamen kaldırabilirsiniz.

Not: Wakelock'lar, Android'in normal bir parçasıdır, uygulamaların wakelock'u kullanmasında bir sakınca yoktur. Ancak aşırı derecede kullanması, pil tüketimini artıracaktır.

Wakelock konusunu bu makalemizde detaylarıyla anlatmıştık.

GSam Battery Monitor ve Watchdog Task Manager

GSam Battery Monitor ve Watchdog Task Manager

GSam Battery Monitor

GSam Battery Monitor, sunduğu farklı araçlarla pil ömrünü kolayca yönetmenizi sağlıyor. Uygulamanın giriş ekranı, pil kullanımını telefon aramaları, ekranın açık olduğu süre, WiFi etkinliği gibi kategorilere ayırıyor.

GSam Battery Monitor, çalıştığı süre içerisinde pil sıcaklığı, telefon sinyali ve pil tüketimi oranı gibi verilerden grafikler de çıkartabiliyor.

Root'suz cihazlarda çalışabilen uygulama, root'lu telefonlarda wakelock bilgileri, sensör bilgileri ve fazlasını sunabiliyor.

Watchdog Task Manager

Watchdog Task Manager, en son Şubat 2012'de güncellenen, eski bir uygulama ancak o kadar iyi ki hala kullanılıyor. Pili kullanan uygulamaları bulma konusunda en iyilerinden biri olan Watchdog Task Manager, arka planda işlemleri durdurmak gibi bir görev üstlenmiyor. Aksine, işlemciyi kullanan tüm uygulamaları inceliyor ve anormal bir durum tespit ettiğinde (CPU kullanımında sıçrama gibi) sizi bu konuda uyarıyor. Uygulamanın işlemini öldürmek konusundaki kararı ise size bırakıyor.

Watchdog'un beyaz liste ve kara liste işlevi sayesinde belirli uygulamaları izlemeyi atlamanız, belirli uygulamaları ise otomatik olarak kapatmanız mümkün.

Uygulamanın ücretsiz sürümü reklamlarla destekleniyor ve özellikleri biraz kısıtlı. 3.49 dolarlık sürüm ise reklamları kaldırıyor ve kara liste işlevini kullanılabilir hale getiriyor.

Okuyucu Yorumları