Plüton'da şaşırtan bir keşif daha!

"Eski" dokuzuncu gezegen Plüton, her geçen gün yeni bir keşifle insan oğlunu şaşırtmayı başarıyor!

Plüton'da şaşırtan bir keşif daha!

Güneş Sistemi'nin sonunda yer alan soğuk küçük kaya gezegen (ya da gezegen-cik), görünene göre pek çok sürpriz ile dolu. Buz volkanları, sisli gökyüzü, devasa nitrojen yaylalarının ardından, Plüton'da şimdi de bir yeraltı okyanusu keşfedilmiş olabilir.

Yeni Ufuklar uzay aracının Plüton yakınından geçerken yaptığı belki de en büyük buluş, "eski" dokuzuncu gezegenin jeolojik olarak aktif olduğu ve buzlu yüzeyinde bu aktivitelerin pek çok kanıtının olduğu gerçeği. Bu durum, Güneş'ten bu kadar uzak olan küçük bir gezegenden beklenenlerle uyuşmamakta ve bilim adamları, geçtiğimiz yıl boyunca bu durumu açıklamaya çalışmaktaydı.

Bu hafta Geophysical Research Letters'da yayımlanan bir modelleme makalesi de, oldukça basit ancak etkileyici bir açıklama sunmakta: Yüzeyin altında parçalı bir donma ve sıvı bir su okyanusu olabilir.

Makalenin baş yazarı Noah Hammond'un yaptığı bir açıklamada söylediğine göre bu model, "Plüton'da yakın zamanda görülen jeolojik aktivitenin buzdaki faz değişimlerinden kaynaklanabileceğini (herhangi bir gelgit, egzotik materyal veya sıradışı duruma ihtiyaç duymadan) gösteriyor.

Plüton'da bir sıvı su okyanusu olması fikri o kadar da yeni bir şey değil. Plüton'un yüzeyi tehlikeli buzlardan - nitrojen, metan ve CO2 dahil olmak üzere - oluşmakta. Ayrıca bu ilginç buzların, çok daha kalın bir su tabanlı kütlenin üzerinde yer alan ince bir katman olduğu da genel olarak kabul edilmekte. Bu alt katmanın büyük bir kısmı büyük olasılıkla donmuş durumda olacaktır ancak sıcak merkeze yakın olan parçaların halen sıvı olması ihtimali bulunmakta.

Bu yeni araştırmanın önemli olan yanı ise, sıvı su okyanusunun yüzey üzerinde kanıtının gözüktüğünü belirtmesi. Özellikle, sıkışmadan kaynaklanan tektonik özelliklerin yüzeyde bulunmaması - ki bu durumun iç kısımdaki su katmanları "ice II (Buz II)" olarak bilinen yoğun buz formunu almış olsaydı görülebilmesi gerekmekteydi - Plüton'un tamamen katı olmayabileceğini önermekte.

Eğer Hammond'un modeli doğru ise, Kuiper Kuşağı'ndaki buzlu kayaların sıvı suya sahip olma ihtimali de artmış oluyor. Bu ilginç okyanusların yaşamı destekleyip destekleyemeyecekleri ise belli değil. Ancak bu durum, daha fazla keşif aracını uzaya göndermek için geçerli bir sebep sunmakta...

Okuyucu Yorumları