Popüler birkaç uygulamadan adware çıktı!

Android'li cebiniz durup dururken garip uyarılar vermeye başladıysa, nedeni bu uygulama olabilir!

Bu uygulamaya dikkat!

Android'li telefonunuz ortada hiçbir şey yokken garip uyarılar vermeye başladıysa, bunun nedeni birkaç hafta önce yüklediğiniz "Durak" uygulaması veya benzerleri olabilir.

Güvenlik firması Avast'ın Google Play'de keşfettiği, içerisinde adware bulunan uygulamalar arasında en popüleri Durak adındaki kart oyunu. 5 - 10 milyon kez indirilen uygulama, Avast'tan Filip Chytry'nin blog gönderisine göre başta tamamen normal görünüyor. Ancak bir hafta sonra telefonunuzun sıradışı davranmaya başladığını görüyorsunuz. Firmaya göre bazı uygulamaların gerçek yüzünü göstermesi, bir ayı bulabiliyor.

Durak'a benzer uygulamaların Google Play'de dolaştığını söyleyen Avast'a göre adware, cihazınızın kilidini her açtığınızda karşınıza çeşitli sorunlarla ilgili, örneğin cebinizde virüs olduğu veya depolama alanınızın pornoyla dolu olduğuna dair uyarılar gösteriyor. Bunlar elbette zararlının sizi kandırmak ve sahte sayfalara yönlendirmek, ardından ücretli SMS gönderen uygulamalar indirmenizi sağlamak için söylediği yalanlar.

İşin ilginç yanı, zararlı uygulamanın bazı durumlarda Google Play'deki normal, zararsız uygulamalara yönlendirme yaptığına da rastlanmış.

Avast, bu tür uygulamaların bazılarının halen Google Play'de gezindiğini söylüyor. Google'dan bir yetkili ise durumu incelemekte olduklarını söylemekle yetindi. Bize düşen ise yorumlara, vadedilenlere ve puanlara göz gezdirerek şüpheli uygulamaları indirmemeye dikkat etmek.

Okuyucu Yorumları