Qualcomm ile cepten 1Gigabit mobil hız!

Gigabit sınıfı LTE desteği sunan Snapdragon X16 ile 1Gbps download ve 150Mbps upload artık mümkün!

Qualcomm ile cepten 1Gigabit

2105 yılının sonlarına doğru New York'da gerçekleşen ve Türkiye'den sadece CHIP dergisinin katıldığı Qualcomm Snapdragon 820 lansmanından izin verilen tüm detayları zamanında sizlere aktarmıştık. Devrim yaratacak diğer bazı özellikleri aktarmak için ise ambargonun kalkmasını heyecanla bekliyorduk. İşte o gün geldi.

Qualcomm ile cepten 1Gigabit mobil hız!

Qualcomm ile cepten 1Gigabit mobil hız!

Qualcomm'un tanıttığı; 14nm FinFET ile üretilen 6. jenerasyon LTE multimod chipset olan Snapdragon X16 LTE modem, ilk ticari Gigabit sınıfı LTE modem olma özelliğini taşıyor. Bu da mobil cihazlar üzerinden kablosuz olarak fiber ayarında yani 1Gbps hızında download anlamına geliyor. Bu şekilde upload hızları da 150Mbps'a ulaşabilecek. Yüksek oranda ölçeklenebilir yapıya sahip, modüler bileşenler ve ortak yazılımlar ile yeni Snapdragon X16 LTE modem, ultra hızlı mobil geniş bant sunmanın yanı sıra nesnelerin interneti cihazları için de daha az güç tüketen bağlantı çözümleri sunabilecek.

5G'ye yaklaşan hızlara 4G ile nasıl erişiliyor?

5G'ye yaklaşan hızlara 4G ile nasıl erişiliyor?

4G bağlantıyı bir sonraki adıma taşıyacak bir LTE Advanced Pro (biz buna 4.75G diyebilirizJ) modem olan Snapdragon X16 LTE modem aynı zamanda lisanslanmamış spektrum için bir küresel LTE standardı olan Licensed Assisted Access (LAA)'yı da destekliyor. Peki 4G LTE ile neredeyse 5G'ye yaklaşan bu hızlara nasıl ulaşılıyor?

Snapdragon X16 LTE modem, Gigabit sınıfı LTE hızlarına ulaşmak için aslında Kategori 9 LTE cihazlar ile aynı miktarda spektrum kullanıyor. Ancak çoklu taşıyıcı ve 4x4 MIMO kullanımı ile X16 LTE modemin sadece 3 adet 20MHz taşıyıcı ile 10 benzersiz veri akışını alması mümkün oluyor. Ayrıca 256 QAM desteği sayesinde veri sıkıştırma ile ek kazanç sağlanarak her akışın 75Mbps'den 100Mbps'e kadar güçlendirilmesi de mümkün oluyor. Bu şekilde Gigabit hızlar mümkün oluyor. Ek olarak lisanslı spektrum ihtiyacını azaltan LAA ve LTE-U ikilisi desteği de eklendiğinde Gigabit sınıfı LTE hızları operatörlerin sağlaması daha da kolaylaşıyor.

Snapdragon X16 LTE modem yeni WTR5975 RF alıcı ile birlikte gelecek. Dünyanın ilk tek çipli RF IC'si; Gigabit sınıfı LTE, LTE-U ve 5GHz lisanssız bant desteği sunan LAA'yı da destekliyor.

Eski teknolojilerle karşılaştıracak olursak

Eski teknolojilerle karşılaştıracak olursak

Tüm bu teknolojik terimlerin ardından basitçe özetlemek gerekirse X16 modem ile ilk dönem 3G aygıtlara göre 500 kat, ilk dönem LTE aygıtlara göre ise 10 kat daha fazla download hızlarına ulaşacağız anlamına geliyor. Yeni çipi kullanan mobil cihazların piyasaya çıkışı ile birlikte 2016 yılının ortalarına doğru 1Gbps hızları görebileceğiz. Peki bu hızlarla şu an yapamadığımız neler yapabiliriz?

LTE Advanced Pro (4.75G)'nin avantajları ne olacak?
Bu hızlar ile daha önce mümkün olmayan, 360 derece videoların doğrudan mobil cihazınıza yüksek çözünürlükü stream edilmesi mümkün olacak. SD kart ve benzeri lokal flash belleklerin erişim hızına yakşalan mobil hızlar sayesinde gerçek zamanlı olarak buluta kayıt yapabilmek mümkün olacağı için depolama kapasitenin teorik olarak sonsuz olacak. Mobil cihazınızdan FULL HD olarak 60fps hızında canlı görüntülü görüşmeyi aynı anda birden fazla kişi ile gerçekleştirebileceksiniz. Ya da örneğin uçakta telefonunuzu kapatmaya saniyeler kalsa bile istediğin filmleri indirmeniz mümkün olacak. Sanal gerçeklik gözlükleri kablolardan kurtulacak vs. vs. Olasılıklar sonsuz ve 5G'yi beklerken yeni X16 modem bizi bir süre daha idare edecek gibi duruyor.

Okuyucu Yorumları