Qualcomm'dan Yeni İşlemci: Centriq 2400

Qualcomm tarafından geliştirilen yeni işlemci Centriq 2400, Intel ve AMD'ye zor günler yaşatacak!

Qualcomm'dan yeni işlemci:  Centriq 2400

Qualcomm'un yeni CPU'su firmanın en büyük rakipleri AMD ve Intel'e zor günler yaşatacak gibi görünüyor. Centriq 2400 adı verilen söz konusu CPU, bir 10 nm işlem üzerinde inşa edilen dünyadaki ilk sunucu CPU'su olma özelliğini taşıyor. Bu CPU'nun firmayı Intel ve AMD karşısında çok avantajlı bir konuma getirecek olmasının nedeni ise Qualcomm'un bu yeni CPU'nun yanında Windows ve ARM bağlamında Microsoft'la yaşadığı yakınlaşmalar.

Veri merkezlerindeki kullanımlarda hızlı performans için tasarlanan bu yeni işlemci sunuculardaki iş yüküne optimize edilecek biçimde 48 çekirdeğe kadar çıkabilen özel bir ARMv8 CPU çekirdeği (Falkor) etrafında inşa edilmiş.

İşlemci performans açısından oldukça gelişmiş olanaklar sunmasının yanında aynı zamanda güç verimliliği de vadediyor, ki bu da elbette veri merkezleri açısından olmazsa olmaz bir unsur.

Qualcomm'dan yapılan açıklamaya göre Falkor'un tasarımındaki SBSA (Server Base System Architecture) özelliği sayesinde herhangi bir ARMv8 sunucu platformunda çalışan yazılımlar Centriq 2400 tabanlı bir sunucu da çalışacak.

Okuyucu Yorumları