Quick Charge nedir, hangi sorunu çözüyor?

Quick Charge (Hızlı şarj) tam olarak nedir, pil ömrünü uzatmadan pil sorununu nasıl "çözüyor"?

Hızlı şarj nedir; ne farkı var?

Bugün çoğumuzun telefonlardan beklediği şey, biraz daha uzun pil ömrü. Bilim adamları bu sorunu çözmek için her şeyi deneseler de modern telefonlar, oldukça güçlüler ve pili pek tasarruflu harcamıyorlar. Bu yüzden araştırmacılar, bize daha uzun dayanan piller yerine bir hızlı şarj mekanizması sunuyorlar.

Quick Charge adlı teknoloji bugün üçüncü sürümüne ulaşmış bulunuyor. Peki bu Quick Charge nasıl çalışıyor, Quick Charge adaptörlerinin standart şarj cihazlarından ne farkı var?

Standart adaptörler 5 volt ve 1 amper seviyelerinde güç sunarlar; bu yüzden 2015'ten önceki telefonlar bugünkülere göre daha yavaş şarj olurlar. Quick Charge adaptörleri ise 9 volt 2 ampere kadar yükselebiliyor. Bu ise telefonunuzun da desteklemesi halinde, daha hızlı şarj anlamına geliyor.

En son Quick Charge 3.0 teknolojisi ise voltajı 20 volta kadar çıkarabiliyor. Bu sayede telefonunuzu uzun saatler şarjda bırakmanıza gerek kalmıyor; banyo yapmadan önce şarja takmanız ve döndüğünüzde telefonunuzu yüzde 50'nin üzerinde bulmanız mümkün. Qualcomm, Quick Charge 3.0'ın Quick Charge 2.0'dan yüzde 40 daha hızlı olduğunu iddia ediyor.

Bu arada bazı üreticiler, Quick Charge yerine kendi hızlı şarj teknolojilerini kullanıyorlar. Örneğin Oppo ve OnePlus, telefonlarında sırasıyla VOOC ve Dash Charge teknolojilerini kullanıyorlar. Dash Charge, OnePlus'a göre yarım saatte yüzde 60 şarja ulaştırıyor.

Özetle Quick Charge ve diğer hızlı şarj teknolojileri, önümüzdeki yıllarda standart haline gelecek. Ancak Quick Charge'ı desteklemeyen bir telefonunuz varsa, bize sorarsanız sadece bunun için yeni bir telefon satın almanıza gerek yok.

Okuyucu Yorumları