Radyasyona robotlar bile dayanamıyor!

Fukishima felaketinin ardından bölgede çalışan robotların bile yavaş yavaş "öldükleri" ortaya çıktı!

Robotlar bile ölüyor!

2011'deki felaketin ardından Japonya'nın Fukishima Daiichi nükleer elektrik santraline gönderilen robotlar, sızan radyasyonun etkilerinden dolayı "öldüler".

Halen çok büyük miktarda radyasyonun bulunduğu Fukushima tesislerindeki sorun, eriyen yakıt çubuklarını kaldırmak. Bu iş çok zor olduğu kadar, tehlikeli de.

Tesisi işleten Tokyo Electric Power Co (Tepco), ulaşılması güç çubukları çıkarmak için bölgeye bir süredir robot gönderiyor. Robotların bazıları suda yüzebilme yeteneğine bile sahip. Ancak radyasyona yaklaşan robotların kabloları eriyor. Şimdiye kadar reaktörlere gönderilen beş robot, kaybolmuş bulunuyor. Daha dayanıklı bir teknoloji geliştirmenin mümkün olup olmadığı ise bilinmiyor.

Müon ışınlarını (X ışınlarına benzer bir teknoloji) kullanan son robot ise ölmeden önce ancak "karlı" görüntüler gönderebildi. Tepco'da hizmetten çıkarma bölümünün başındaki Naohiro Masuda, Reuters'a yaptığı bir açıklamada her robotun binaya özel olarak üretildiğini, her birinin üretilmesinin ve kullanıma hazır hale gelmesinin iki sene aldığını söyledi. Site yöneticisi Akira Ono ise reaktörleri soğutmakta kullanılan ve ardından tanklarda saklanan radyoaktif suyun tekrar denize sızmasından dolayı "derin endişeler duyduğunu" belirtti. Tesislerin hizmetten çıkarılmasının 40 seneye kadar sürebileceği tahmin ediliyor.

Fukushima Daiichi felaketi 2011'de yaşanan şiddetli depremin ardından oluşan tsunami sonucunda meydana gelmiş, olayda yaklaşık 19.000 kişi ölmüş veya kaybolmuştu.

Okuyucu Yorumları