ReadyBoost ile PC'nize bellek dopingi!

PC'nizin RAM'i artık yetmiyorsa, yeni RAM satın almadan önce bu Windows özelliğini mutlaka deneyin!

RAM'iniz yetmiyorsa...

PC'nize para harcamadan hızlandırmak mı istiyorsunuz? O halde ReadyBoost'u deneyebilirsiniz. Windows'a Microsoft'un dahil ettiği bir özellik olan ReadyBoost, ek RAM satın almanıza gerek olmadan belleğinizi arttırıp hızlandırabiliyor.

Windows Vista'dan beri ortalarda olan bu özellik, sistem belleğine ek olarak flash depolama cihazlarının kullanılmasını sağlıyor.

Nasıl çalışıyor?

Programları çalıştırmak için PC'niz belli başlı bazı verilere sürekli erişime ihtiyaç duyar. Bu veriler normalde RAM içinde depolanır. Ama RAM'deki yer yetmemeye başladıysa, sabit disk de belleğe destek olacak şekilde kullanılır. ReadyBoost'un yaptığı, bu sürekli erişilen veriler için destek olarak sabit disk yerine USB bellek gibi flash depolama cihazlarını kullanmak.

Bunun avantajlı olmasının sebebi, bir flash cihazın bir sabit diskten daha hızlı olabilmesi. Sabit diskler fiziksel, hareket eden parçalardan yapılmıştır. Herhangi bir veriye erişim gerektiğinde, diskin dönmesi ve gerekli parçaların hareket etmesi gerekir. Flash cihazlarda ise bunun aksine hareketli parça bulunmadığı için, dağınık bulunan verilere erişim daha hızlıdır.

Devamı, ikinci sayfada...

ReadyBoost'u nasıl kullanırım? Gerekli mi?

ReadyBoost'u nasıl kullanırım? Gerekli mi?

ReadyBoost, Windows'un kendi işlevlerinden olduğu için kullanmak oldukça kolay. Destekli bir flash cihazı PC'nize bağladığınızda, Otomatik Kullan penceresi karşınıza çıkarsa, buradaki seçeneklerden sistemimi hızlandır seçeneğini seçebilirsiniz. Alternatif olarak, Windows Gezgini'nde flash cihazın sürücüsünü sağ tıklayarak, özelliklerindeki ReadyBoost sekmesini kullanabilirsiniz.

Burada ne kadar alanın ReadyBoost için kullanılacağını ayarlayabilirsiniz. Windows, cihazın boyutuna göre ideal bir boyut tavsiye edecektir. Bu ayrılan boyutun dışında kalan kısmı normal şekilde kullanabilirsiniz. Tabii ReadyBoost'un düzgün çalışması için flash cihazınızı PC'den çıkarmamalısınız.

Ne kadar gerekli?

ReadyBoost özellikle sistem belleği (RAM) düşük olan PC'ler için kolay bir performans arttırma yöntemi. Bu yüzden zaten bolca belleğe sahip PC'lerde pek bir performans artışı sağlamayacaktır.

Buna ek olarak, normal bir sabit disk yerine SSD kullanıyorsanız, ReadyBoost kullanmanız aksine performansınızı düşürecektir. SSD'ler zaten flash depolama cihazlarından daha hızlılar.

Okuyucu Yorumları