ResearchKit ne işe yarıyor?

Apple'ın ResearchKit'i, iPhone'unuzuzu başka bir cihaza dönüştürebilir! Peki nedir bu ResearchKit?

ResearchKit ne işe yarıyor?

iOS platformunu genişletecek yeni kitleler arayan Apple, Watch etkinliğinde tıbbi araştırmalara yönelik yeni SDK'sını (yazılım geliştirme kiti) ortaya çıkardı.

ResearchKit adındaki yazılım geliştirme kiti, Apple'ın işlemler bölümünün başkan yardımcılığını yapan Jeff Williams tarafından şöyle açıklanmakta: "ResearchKit, tıbbi araştırmalar için özel geliştirilmiş bir yazılım iskeletidir." Jeff, yeni SDK'nın doktorlara, hastalara ve akademisyenlere önemli kolaylıklar sağlayacağını söylüyor.

Williams'a göre sağlık bilgilerinin toplanması konusunda endişelenmenize hiç gerek yok, çünkü nelerin paylaşılacağını siz seçiyorsunuz. Apple ise verilerinizi görmüyor. Williams, ResearchKit'in önümüzdeki ay piyasada olacağının haberini veriyor.

Kit, şu iki ana amaca yönelik araçlarla geliyor: Sensör verilerini uyumlu uygulamalarda, tıbbi amaçlarla kullanmak ve kullanıcıların verilerini bilinen araştırmalarla paylaşmak.

Apple'ın tanıtımda gösterdiği uygulamalardan bir tanesi, Parkinson'la ilgiliydi. Bu uygulama, araştırmacılara hastalardan gerçek zamanlı kinesiyoloji ölçümleri sağlayabiliyordu. Üstelik tüm bunlar, iPhone gibi bir cihazın ivmeölçeriyle yapılabilmekteydi.

ResearchKit'in belki de en önemli yanı, açık kaynak kodlu olması. Elbette ResearchKit, Apple'ın ilk açık kaynak kodlu çalışması olmayacak; firmanın önemli katkılarda bulunduğu WebKit de açık kaynak kodlu.

Tanıtımda gösterilen ResearchKit uygulamalarına ve SDK'ya şu an ulaşılabiliyor. Ayrıntılar için bu adrese göz atmanız yeterli.

Okuyucu Yorumları