Rusya'dan 3 internet devine yeni tehditler!

Google, Twitter ve Facebook... Yeni tehditlere boyun eğmezlerse dev ülkede üçü birden yasaklanabilir

3 deve yeni tehditler...

The Guardian'ın söylediğine göre Rusya; Google, Twitter ve Facebook'un günde 3.000 ve üstünde tıklama alan Rus blog yazarları hakkında ellerindeki tüm verileri vermelerini istiyor. Rusya, bu isteğe olumlu yanıt verilmemesinin internet kanunlarına karşı olduğunu ve bu kurallara uymayan sitelerin ciddi yaptırımlar ile karşılaşacaklarını belirtmekte.

Rusya'nın medya izlemesi ile sorumlu olan federal bölümü Roskomnadzor'un belirttiğine göre, bu firmaların kullandıkları şifreleme sistemlerinin, Rusya'nın uygunsuz bulduğu belirli içerikleri engellemelerine izin vermiyor. Bu hizmetlerin verileri teslim etmeyi ve Rus blogger'ların "izinsiz protestolar ve karışıklık yaratma" yazılarını engellemeyi reddetmelerinin sonucunda da potansiyel olarak bu hizmetlerin tamamen engellenmeleri söz konusu olabilir. Başkan Vladimir Putin, internetin açıklığı ve içeriğin düzenlenmesinin zorluğu hakkında giderek artan bir endişeye sahip. Öyle ki, geçmişte bu durum internetin bir CIA projesi olduğunu iddia etmesine kadar gitmişti.

Artan bu endişelerin sonucunda geçtiğimiz yıl içerisinde Rus hükümetine internet içeriklerini düzenlemek ve engellemek için büyük güçler veren pek çok yeni internet kanunu hazırlanmıştı. Geçtiğimiz yıl düzenlenen yeni kanunlardan biri de, Rus halkı üzerindeki tüm verilerin ülke içerisinde saklanma zorunluluğunu getirmekteydi.

Bütün bu yeni kanunlar ve artan gerginlik, batılı pek çok firmanın Rusya'dan neredeyse tamamen çekilmeleri ile sonuçlandı. Geçtiğimiz yıl, artan güvenlik endişeleri ve hükümet kuşkusu yüzünden Microsoft, Google ve Adobe bölgeden çekilmeyi ciddi biçimde düşündüklerini dile getirmişti.

Google, Facebook ve Twitter'ın bu yeni tehditlere nasıl cevap verecekleri ise henüz kesinleşmiş değil. Ancak geçmişe bakıldığında, bu firmaların, Rusya'nın veri aktarımı ile ilgili isteklerinin büyük bir çoğunluğunu kabul etmedikleri gözüküyor.

Rusya'nın sert kanunları, firmaların işlerini yapmalarını ve tüketicilerinin bilgilerini korumalarını giderek daha zor bir hale getirmekte. Olayların nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek olsa da, Rus hükümeti tarafından getirilecek olan daha sınırlayıcı düzenlemeler, Çin'de olduğu gibi, bu firmaların ülkeden çekilmelerine sebep olabilir.

Okuyucu Yorumları