Samsung'un piyasa değerinde büyük düşüş!

Samsung, yıllar sonra ilk kez en değerli ilk 10 teknoloji şirketi listesinin dışında kaldı!

Samsung için tehlike çanları!

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge+ ve Gear S2 ile ilgili heyecan verici tanıtımlar yapan Samsung için bazı kötü haberler var. Korea Herald tarafından yayınlanan habere göre Koreli teknoloji devi artık piyasa değeri açısından küresel ilk 10 IT markası arasında yer almıyor.

Samsung şimdi on üçüncü sırada ve şirket artık onları derinden etkileyecek bir finansal kargaşa ile karşı karşıya kalmak üzere. Son günlerdeki iyi satış grafiğine rağmen Samsung bu yıl oldukça kötü bir mali kriz yaşıyor.

Güney Kore'nin en değerli şirketi konumunda bulunan Samsung 2005 yılından bu yana en iyi 10 IT şirketi arasında yer alıyordu. Kore Bilgi Toplumu Geliştirme Enstitüsü'ne göre şirket 2012 yılında 200 milyar dolarlık piyasa değeriyle altıncı sırada yer alıyordu.

IDC verilerine göre Samsung, 2012'nin ikinci çeyreğinde akıllı telefon pazarının yüzde 32.2'sine hakimken, bu oran 2015'in ikinci çeyreğinde yüzde 21.4'e kadar gerilemiş durumda.Aynı dönemlerde Apple da yüzde 2.5 oranında bir düşüş yaşadı ve şu anki pazar payı yüzde 13.9 seviyesinde. Ancak 2014'ün ikinci çeyreğinde bu payın yüzde 11.6 olduğunu da hatırlatalım. Yani geride kalan 1 yıl ele alındığında Apple, pazar payını artırmış durumda.

Kantar'ın ilginç bir raporu ise, Android'den iOS'a geçişin hız kazandığını gösteriyor ve bu durun, Samsung'un gerileyip Apple'ın yükselişini biraz olsun açıklıyor. Tabi bahsettiğimiz oranların sadece telefon satışlarını kapsadığını unutmamak lazım. Yani Samsung'un piyasa değerinde yaşanan düşüş sadece telefon pazarına bağlanmamalı.

Okuyucu Yorumları