Sibirya'daki dev çukur nasıl açıldı?

Sibirya'da keşfedilen "kara delik" bilim adamlarının da kafasını karıştırdı!

Bu çukur nasıl açıldı?

Sibirya'da yaklaşık 2 yıl önce açıldığı iddia edilen ve geçtiğimiz hafta fark edilen, genişliği yaklaşık 80 metre fakat derinliği henüz hesaplanamayan dev çukura Çarşamba günü giden bilim adamları henüz net bir sonuca ulaşamadılar ama teoriler bunun küresel ısınmadan kaynaklandığı üzerinde yoğunlaşıyor.

Kimi bölgeye bir meteor düştüğünü kimi de dünyanın sonunun geldiğini iddia etmişti. "Dünyanın Sonu" anlamına gelen Yamal yarımadasında açılan delik bu iddiaları körüklemişti. Uçuk iddialar arasında bir UFO'nun dünyaya geldiği bile vardı.

Pek çok bilim adamına göre Sibirya'nın kuzeyinde meydana gelen olayın arkasında küresel ısınma var. Arktik Araştırma Merkezi'nden Anna Kurchatova da soru işaretlerinin odağındaki çukurun küresel ısınma nedeniyle ortaya çıktığı kanaatinde. Kurchatova, su, tuz ve gaz karışımı sonucunda yer altında patlama meydana geldiğini düşünüyor. Küresel ısınma nedeniyle gaz salındığına dikkat çeken araştırmacılar, bunun daha sonra ise patladığını tahmin ediyor. Onlara göre bu iddialarını doğrulayan en büyük etken ise deliğin iç kısmının kararmış olması. Deliği incelemek için bölgede seferber olan bilim adamları, toprak hava ve su numunesi toplayarak bu sonuca ulaştı.

Diğer bilim adamları da bu teoriyi destekler görüşler sundular. Yeni Güney Galler Üniversitesi Kutup Bilim adamı Dr. Chris Fogwill kendisinin "Pingo" adını verdiği, Sibirya bölgesinde küresel ısınma etkisiyle birlikte yer altında sıkışmış buzun erimesiyle oluşan doğal bir fenomen olduğunu belirtti.

Okuyucu Yorumları